Tilos a fürdés a horvát Mljet szigetnél

Vágólapra másolva!
Tilos a fürdés a horvátországi Mljet szigeténél, mert a jachtokból fekália és szemét került a vízbe, így fennáll a fertőzés veszélye. Dubrovniktól délre, Cavtatban is szennyezett a víz, mert építkezési törmeléket szórtak az Adriába.
Vágólapra másolva!

A horvát hatóságok határozatlan időre megtiltották a fürdést Mljet szigeten, az Okuklje nevű öbölben, mert a hiányos csatornázás és a sok jacht miatt fennáll a fertőzésveszély - írta a Slobodna Dalmacija című napilap. Nikola Hajdic községi elöljáró elismerte, hogy nem megfelelően csatornázott a terület, és az ott kikötő jachtok közül is sokan egyszerűen a tengerbe ürítik fekáliás tartályaikat.

Egy tengerészeti jogszabály kimondja, hogy ha a kikötőknél szennyezett a víz, akár 1 millió kuna - 32 millió forint - büntetést is ki lehet szabni a vétkes hajósra. A jachtokból szemét és fekália, a kis csónakokból olaj kerül rendszeresen a tengerbe.

A dalmáciai napilap azt is megírta, hogy Dubrovniktól délre, Cavtatban a Supetar szálló környékén idén már a negyedik tengervízminta mutatta ki a szennyezést, vagyis a nem megfelelő vízminőséget. A közelben ugyanis átépítik a vízilabdacsarnokot és a törmeléket egyszerűen az Adriába szórják.