Kommunistáktól leste kínzó módszereit az USA

Vágólapra másolva!
A guantánamói fogolytáborban alkalmazott amerikai kínzó technikák egy részét kínai kommunistáktól leste el az USA, ráadásul mindvégig tisztában volt azzal is, hogy ezekkel a módszerekkel hamis vallomások csikarhatók csak ki. A CIA által jelenleg is alkalmazott kihallgatási módszerekről már egy 1957-es tanulmány is beszámolt, amit szó szerint idéztek a kihallgatásra felkészítő tréningeken - írja a The New York Times.
Vágólapra másolva!

"Alvásmegvonás", "elnyújtott kényszer", "kiszolgáltatottság" - mind egy-egy kihallgatási módszer, amelynek hatásait bemutató táblázatokra személyzeti felkészítő tréningeket alapoztak 2002-ben a guantánamói amerikai fogolytáborban. A "kényszerítő irányítási technikákat" bemutató táblázatról azonban a kiképzők nem árulták el, vagy talán nem is tudták, hogy honnan származnak - írja a The New York Times.

A módszereket 2005 előtt - amikor a kongresszus megtiltotta a hadseregnek a kényszervallatást - több guantánamói foglyon is alkalmazták, a CIA pedig jelenleg is folyamodhat - elnöki felhatalmazással - ezekhez a technikákhoz. A módszerek guantánamói bevezetésének körülményeiről szóló június közepi szenátusi bizottsági meghallgatáson számos dokumentumot tettek közzé ezzel kapcsolatban, például az említett táblázatokat. Az azonban ott sem derült ki, hogy utóbbiak honnan is valók.

A forrásra egy neve elhallgatását kérő kihallgatási szakértő hívta fel a The New York Times figyelmét. A táblázat és a módszerek leírása egy, a New York-i orvostudományi akadémia közlönyében 1957-ben megjelent tanulmányban szerepelt korábban. Ennek írója Alfred D. Biderman szociológus volt, aki a koreai háború idején kínai fogságba esett amerikai katonákkal készített interjúkat visszatérésük után. Kommunista kísérletek hamis vallomások kicsikarására a légierő hadifoglyaiból - ez volt a tanulmány címe.

Túlélés, Kitérés, Ellenállás, Szökés

Az amerikai hadifoglyok némelyikét a kínaiak le is filmezték, amint biológiai hadviselésre, és más atrocitásokra vonatkozó vallomásokat tettek. Ezeknek a a hatására akkoriban felröppentek olyan hírek, hogy az amerikai foglyokat agymosásnak vetették alá, ezért a hadsereg a kiképzés részévé tette az ellenség vallatási módszereinek ismertetését, hogy felkészítse rá saját katonáit. Ez a kiképzési program - rövidítve SERE: Survival, Evasion, Resistance, Escape - Túlélés, Kitérés, Ellenállás, Szökés - 2002-re már a katonaság és a CIA kihallgatási módszereinek egyik forrása lett. Az amerikai lap szerint feltűnő történelmi amnézia, hogy akik a SERE-re alapoztak - úgy tűnik - nem voltak tudatában annak, hogy a programot annak elkerülésére dolgozták ki, hogy az ellenséges fogságba esett amerikai foglyok hamis vallomásokat tegyenek.

Biderman írása szerint az egyik módszer az volt, hogy különösen hosszú ideig kényszerítették állásra a foglyokat kínai kihallgatóik, néha nagyon hidegben. Főleg az ilyen passzív eszközöket alkalmazták: volt "fél-éheztetés", "sérülések kiaknázása", "piszkos, fertőző környezet", mindezeket azért, hogy "az áldozatot függővé tegyék a kihallgatójától". A módszerek "legyengítik mind a fizikai, mind a pszichikai ellenálló-képességet", és "állati szintre degradálják a foglyot" - írja Biderman a cikkben mellékelt táblázatban.

"Személyes együttműködést kicsaló kommunista kényszerítő módszerek"

Ezeket a technikákat Guantánamón is bemutatták - és némelyiket alkalmazták is -, szó szerint idézve a szociológus táblázatát, épp csak annak eredeti feliratát hagyták el: Személyes együttműködést kicsaló kommunista kényszerítő módszerek. A guantánamói személyzetnek tartott tréningen egyebek mellett szó volt "Biderman alapelveinek magas szintű ismertetéséről". A némileg módosított táblázat ugyanakkor gyakran felbukkant szektaellenes internetes honlapokon is, mint "Biderman kényszerítő táblázata", amely bemutatja hogyan irányítják a szektatagokat a vezetők - írja a The New York Times.

Kérdés, milyen hatása lesz a terrorizmus elleni háborúra annak, hogy eredetileg hamis tanúvallomások kikényszerítésére használt módszerekkel szedtek ki - Bush elnök által fontos titkosszolgálati információknak nevezett - értesüléseket terrorista tevékenységgel gyanúsított foglyoktól.

Ilyen módszereket - alvásmegvonás, hideg, stressz-helyzet előidézése - alkalmaztak a huszadik szeptember 11-i támadóként is emlegetett Mohammed al-Kahtani kihallgatása során is. Az al-Kahtani elleni terrorizmussal kapcsolatos vádakat májusban váratlanul ejtették, de azt nem árulták el, hogy esetleg a vele való bánásmód miatt döntöttek-e így. A USS Cole elleni 2000-ben elkövetett merényletben való részvétellel vádolt al-kaidás, Abd ar-Rahim an-Nasiri ellen hétfőn emeltek vádat egyebek mellett emberölés miatt. Az ellene folyó nyomozás idején vízbemártásos módszerrel is vallatott Nasiri előzetes meghallgatásán azt mondta, csak a kínzás hatására ismerte be részvételét a merényletben.