Predatorokkal csaphatnak le bin Ladenra

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Predator típusú robotrepülőkkel csaphat le majd Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet vezérének rejtekhelyére Pakisztánban; Washington és Iszlámábád erről állapodott meg egymással - értesült a The Washington Times.
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) nem kell Pakisztántól előzetes engedélyt kérni ahhoz, hogy a pilóta nélküli repülőgépekkel csapást mérjen a terrorvezér feltételezhető tartózkodási helyére. A The Washington Times szerint személyesen Pervez Musarraf pakisztáni elnök hagyta jóvá az esetleges amerikai támadást.

Iszlámábád amerikai szárazföldi csapatok akcióit nem engedélyezi Pakisztán területén, ezért sok bírálat érte az ázsiai országot azon az alapon, hogy nem segíti elő a hetedik éve bujkáló terrorista vezető, Oszama bin Laden felkutatását. Pakisztánban jelenleg csak néhány CIA-összekötő dolgozik, viszont egyes térségek felett engedélyezett amerikai felderítő robotrepülőgépek mozgása.

Nadeem Kiani, a washingtoni pakisztáni nagykövetség szóvivője kijelentette, hogy országa kész a bin Laden elleni akcióra, ha bebizonyosodik, hogy ott rejtőzik.

A CIA hivatalosan nem nyilatkozott az ügyben, de a Pentagon egy névtelenséget kérő tisztviselője elmondta: egy rakétával felszerelt Predatort indítanak útnak Oszama bin Laden megölésére, ha felkutatják rejtekhelyét.

Az amerikai-pakisztáni megállapodás lényege, hogy az Egyesült Államoknak nem kell előzetes engedélyt kérnie a csapásméréshez, így elkerülhető az akció tervének esetleges kiszivárgása.

A The New York Times hétfőn arról cikkezett, hogy mindeddig a Bush-kormányon és a CIA-n belüli súlyos nézeteltérések gátolták a Pakisztánban menedéket találó al-Kaida elleni összehangolt fellépést; nem volt megegyezés például arról, hogy amerikai kommandók hajtsanak-e végre szárazföldi rajtaütéseket Pakisztánban.

Egy Pentagon-forrásból két hete vált ismertté, hogy George Bush elnök mandátumának 2009 januári lejárta előtt még egy utolsó kísérletet tesz Oszama bin Laden elfogására, s újabb titkos hajtóvadászat indult kézre kerítésére.