Mugabe nem hajlandó a nagykoalícióra

Vágólapra másolva!
Nem hajlandó nagykoalíciót kötni az ellenzékkel Rober Mugabe. A hatodjára is újraválasztott zimbabwei elnök szóvivője szerint csak annyit ígérhet, hogy tárgyalni fog az ellenzékkel, de a Dél-Afrika által szorgalmazott, kenyai mintájú nagykoalíciót kizárta.
Vágólapra másolva!

Visszautasította Robert Mugabe zimbabwei elnök szóvivője kedden azokat a felhívásokat, hogy kenyai mintára nagykoalíció alakuljon országában a politikai válság megoldására. "Kenya, az Kenya, Zimbabwe pedig Zimbabwe." Zimbabwéban "zimbabwei módra" kell megkeresni a válságból kivezető utat, a megoldást a zimbabwei népnek kell megtalálnia, külső beavatkozás nélkül - nyilatkozott George Charamba újságíróknak az Afrikai Unió sarm-es-sejki csúcstalálkozóján.

Robert Mugabe, aki 1980 óta irányítja Zimbabwét, ellenjelölt nélkül indult az elnökválasztás pénteki második fordulójában, mert Morgan Tsvangirai, az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) jelöltje a híveivel szembeni erőszak és megfélemlítés miatt visszalépett. A Nyugat elítélte az ilyen körülmények között megtartott választást, és ezt várja az afrikai vezetőktől is. Több tekintélyes afrikai politikus ugyanakkor szoros szövetséget ápol a gyarmati uralom elleni küzdelem harcosaként hírnévre szert tett Mugabével, és ezek a vezetők óvakodnak attól, hogy olyan színben tűnjenek fel, mintha az egykori gyarmattartókat támogatnák egy másik afrikai vezetővel szemben.

A pánafrikai szervezet mindeddig tartózkodott attól, hogy nyilvánosan elítélje Mugabét, a várakozások szerint ehelyett a hatalommegosztásról szóló tárgyalásokra próbálja meg rávenni a ZANU-PF kormánypártot és az MDC-t. Egy sajtóértesülés szerint a közvetítőként fellépő Dél-afrikai Köztársaság máris közel jutott ahhoz, hogy a két belpolitikai ellenfél beleegyezzen a hatalommegosztásról szóló tárgyalásokba.

Amikor a dél-afrikai részről szorgalmazott tárgyalások lehetőségéről kérdezték Mugabe szóvivőjét, úgy fogalmazott, hogy két párt van Zimbabwében, amelyik kész a párbeszédre, az ellenzéknek tárgyalásokat ajánló kormánypárt és Tsvangirai pártja. "Semmi mást nem ígérhetünk (az ellenzéknek), mint ami a tárgyalások eredménye lesz majd" - mondta. A szóvivő élesen elutasította a választást illegitimnek minősítő nyugati bírálatokat. "Felakaszthatják magukat, felakaszthatják magukat ezerszer is - mondta. - Nincs semmi joguk beavatkozni a zimbabwei politikába."