Méhek miatt zártak le egy kanadai autópályát

Vágólapra másolva!
Felborult egy méhcsaládokat szállító kamion Kanadában. Az összesen 12 millió méhet tartalmazó 330 kas közül sok kinyílt, méhek tízezrei szabadultak el. A hatóságok nem tudtak mit tenni, lezárták az utat, vízzel hűtötték a kasaikat védelmező rovarokat, és várták az estét, hogy elüljenek.
Vágólapra másolva!

330 méhkas borult ki Kanada legforgalmasabb autópályáján egy teherautóból New Brunswick államban, helyi idő szerint hétfő reggel. Körülbelül 12 millió méh szabadult el, ezért le kellett zárni az autópályát. A helyzet eleinte nem volt problémás, mivel az esős és borús idő miatt a rovarok a kasok közelében, vagy bennük maradtak. Ám, ahogy az idő kitisztult, egyre aktívabbak lettek, ezért tűzoltók igyekeztek hűteni őket vízsugárral. Nedves időben ugyanis nem repülnek a méhek.

Az autópályának előbb csak az egyik felét zárták le, de később annyi bámészkodó érkezett, hogy lezárták mind a négy sávot. A helyi rendőrségi szóvivő szerint sokakat megcsíptek a rovarok, köztük egy kanadai újságírót, aki megpróbált közel merészkedni a helyszínhez, hogy felvegye diktafonjára a dongást. Több mint tucatnyi méh mélyesztette bele fullánkját.

A rendőrség figyelmeztette a környéken autózókat, hogy ne hagyják el járműveiket, és hajtasanak tovább. Maguk is így cselekszenek: autóikban ülve várják a helyzet megoldódását. A méheket méhészek igyekeznek összegyűjteni, a sértetlen kasokat átrakták egy másik járműre, a kinyíltakat pedig szürkületkor tudják elszállítani, amikor a rovarok már elültek. Segítségük nélkül valószínűleg hamar elpusztulnának az elárvult méhek.

A rovarokat éppen hazafelé szállították, miután beporoztak egy áfonyamezőt a környéken. Az áfonyamezők beporzására 10-12 ezer családot szoktak New Brusnwick államba szállítani a közeli Ontarióból, mert a helyi méhészeknek nincs elég méhük erre.