Fekete hónap volt június Afganisztánban

Vágólapra másolva!
A koalíciós erők 51 katonája vesztette életét júniusban Afganisztánban, vagyis az elmúlt hónapban szenvedték a legtöbb veszteséget a szövetségesek. Júniusban egy magyar tűzszerész is életét vesztette az ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

Idén júniusban esett el egy hónap alatt a legtöbb Afganisztánban állomásozó koalíciós katona a tálib lázadók ellen 2001 óta folytatott harcokban. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) és az amerikai vezetésű koalíciós erők összesen 51 katonája vesztette életét júniusban az ázsiai országban. A havi veszteségmérleg az év eleje óta feljegyzett 122 haláleset több mint 40 százalékát teszi ki. A külföldi katonák többségével út mentén elrejtett pokolgépek végeztek.

A CNN összesítése szerint 2001 óta 858 koalíciós katona esett el Afganisztánban, közülük 533 amerikai, 108 brit és 85 kanadai volt. Magyarország is júniusban vesztette el első katonáját Afganisztánban. Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmesterrel egy házilag készített robbanószerkezet végzett, miközben megkísérelte hatástalanítani.

Afganisztánban összesen 70 ezer külföldi katona állomásozik: 53 ezren az ISAF kötelékében, 17 ezren pedig az amerikai vezetésű, Tartós Szabadság elnevezésű hadműveletben teljesítenek szolgálatot. Az emelkedő veszteségmérleg nyomán Afganisztán lassan kezd ugyanolyan veszélyes harci helyszínnek számítani a terrorizmus ellen folytatott globális küzdelemben, mint Irak. Idén júniusban 31 külföldi katona, köztük 29 amerikai halt meg Irakban.