Megtalálták a volt afgán elnök sírját

Vágólapra másolva!
Az afgán hatóságok megtalálták azt a két tömegsírt, amelybe Mohammed Daud egykori elnök, valamint családtagjai és munkatársai holtestét hantolták el, miután megölték őket a három évtizede szovjet támogatással végrehajtott katonai puccsban - közölte Daud unokája.
Vágólapra másolva!

"Két tömegsírt találtak; az egyikben 16, a másikban 12 holttesttel. A cipőik és a ruhájuk alapján azonosítottuk, hogy a sírok a néhai Daud hánt és családját, illetve kabinetjének tagjait rejtik" - mondta el újságíróknak szombaton a volt elnök unokája, Mahmud Ghazi Daud.

A sírok felkutatásával Hamid Karzai elnök bízott meg egy bizottságot idén áprilisban, a Daud család kérésére.

Mohammed Daudot, Afganisztán első elnökét az elnöki palotában lőtték agyon az 1978. áprilisi katonai puccsban.

Daud hán maga is puccsal került hatalomra 1973-ban, kihasználva unokatestvére, Mohammed Zahír Sah utolsó afgán király távollétét. A hatalomban Daud megpróbált szembeszállni az iszlamisták befolyásával, köztársaságot hozott létre, reformokat vezetett be, és bár sorozatban kötötte a Szovjetunióval a szerződéseket, jó kapcsolatokat igyekezett kiépíteni a Nyugattal is a szovjetek feje fölött. Gazdasági és belpolitikai intézkedései azonban 1978. április 27-én forradalomhoz vezettek, s a fegyveres erők megdöntötték kormányát.