Féltik az USA stabilitását a klímaváltozástól

Vágólapra másolva!
Politikai instabilitás, terrorizmus, tömeges menekültáradat, harc az ivóvízért - az éghajlatváltozás másodlagos hatásai még az Egyesült Államok biztonságát is fenyegetik az amerikai hírszerzés szerint. A leginkább kockázatos tényezők a tengerszint és a hőmérséklet emelkedése, valamint az ivóvízhiány.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás hatásai még az Egyesült Államok biztonságát is fenyegethetik a következő húsz évben - állítja az amerikai hírszerzés most megjelent tanulmánya. Az éghajlatváltozás miatt kialakuló politikai instabilitás, tömeges menekültáradat, terrorizmus, illetve a víz és egyéb természeti erőforrások megszerzéséért vívott harc közvetett módon a fejlett országokat is érinti.

A három legkockázatosabb éghajlati tényező a vízszint emelkedése, az egyre súlysabb ivóvízhiány és az átlaghőmérséklet folyamatos emelkedése, melyhez különböző országok, különböző mértékben képesek alkalmazkodni.

A tanulmány szerint a legveszélyeztetettebb országok - vagyis azok, amelyeket a legsúlyosabban érint a klímaváltozás, és a legkevésbé képesek alkalmazkodni hozzá - Dél-Afrika, Nepál, Marokkó, Bangaldes, Tunézia, Paraguay, Jemen, Szudán és Elefántcsontpart. A tengerszint emelkedése Egyiptomban, Indonéziában, Kínában, és a Fülöp-szigeteken fenyegeti a legtöbb embert - utóbbi két országban, összesen 64 millió ember él a tengerszint felett legfeljebb egy méterrel. A szárazság Szudánban, Iránban, Irakban, Kuvaitban, Kongóban, Etiópiában és Jordániában a legveszélyesebb.

Az Egyesült Államok (és a többi fejlett ország) saját bőrén érezheti az éghajlatváltozás negatív hatásait, ha a közvetlenül érintett országokban a politikai, katonai, gazdasági vagy társadalmi biztonság sérül. Ezen országok között ugyanis van fontos katonai és gazdasági partner, és van olyan jelentős ország is, amelynek zavarai az egész világpiacra kihatnak, így közvetlenül a fogyasztókat érintik.

A tanulmány ugyan bizalmas, de a Columbia Egyetem Center for International Earth Science Information Network részlegének kutatásai, amelyek alapjául szolgáltak, nyilvánosságra kerülhettek.