Udvariaskodva készül a nagy menetre az EU és Oroszország

Vágólapra másolva!
Újrakezdődnek a tárgyalások az energiakereskedelmi kérdésekről az EU és Oroszország között. A megállapodás régóta késett a két hatalom közötti feszült viszony miatt, Medvegyev, az új orosz elnök viszont kijelentette, lökést akar adni a két hatalom közti kapcsolatoknak. A háttérben az energiavita áll: sem a legfőbb energiaszállító Oroszország, sem a fő fogyasztó Európai Unió nem jár jól, ha sokáig nem tudnak megállapodni.
Vágólapra másolva!

Új stratégiai partnerségről szóló megállapodást köt az Európai Unió Oroszországgal, a tárgyalások az uniós vezetők és Dmitrij Medvegyev orosz elnök között zajlanak majd - jelentették be az érintettek. A tárgyalások nyomán Oroszország "újabb lökést" akar adni az EU-orosz kapcsolatoknak - fogalmazott Medvegyev, és hasonlóan nyilatkoztak az EU tisztségviselői is. Az orosz elnök kijelentése változást jelez, hiszen az EU-orosz tárgyalások régóta késtek, a két hatalom közötti feszültségek következtében Vlagyimir Putyin volt elnök idején. Változást emlegetett a brüsszeli orosz nagykövet, Vlagyimir Csizov is, amikor azt mondta: "új fejezetet nyitunk az EU és Oroszország kapcsolatában".

A tárgyalásokon kulcskérdés lesz az energiaellátás: az unióban felhasznált földgáz egynegyede Oroszországból érkezik, így az EU számára legjelentősebb energiaszállítónak számít. Oroszország az EU harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, és az orosz export fele uniós országokba irányul. A Times egy korábbi cikke szerint Oroszország tíz éven belül a világ összes nagy piacára ki akarja terjeszteni olaj- és gázvezeték-hálózatát. Ez azonban az Európai Uniót veszélyesen függővé tenné Oroszországtól.

A két fél közötti energiakereskedelmet szabályozó tízéves együttműködési megállapodás tavaly lejárt, megújítani pedig nem sikerült őket. Mélyen rejlő problémák kerültek ugyanis felszínre - elsősorban az, hogy az Európai Unió ma már sokkal jelentősebb tényező, mint 1997-ben, a korábbi egyezmény megkötése idején volt. Ráadásul az egykori szovjet érdekszférába tartozó, mostanra uniós tagállammá vált országok miatt politikai feszültség érezhető Oroszország és az EU között.

Nem véletlen, hogy tavaly Lengyelország, idén Litvánia igyekezett elgáncsolni a megállapodás. A korábbi tárgyalások 2006-ban azért feneklettek meg, mert Lengyelország tiltakozott egy orosz határozat ellen, amely leállította volna a lengyel hús orosz importját. Később Litvánia akasztotta meg a folyamatot, mert ragaszkodott ahhoz, hogy kezdődjenek tárgyalások a grúz és moldáv szeparatisták orosz támogatásáról.

Az új egyeztetések július 4-én kezdődnek Brüsszelben - írja a BBC. A kereskedelem és az energiaügy mellett érintik majd a klímaváltozás, az energiabiztonság, az élelmiszerellátás és a pénzpiacok biztonságának kérdéseit is.