Spanyol ünnep készül a német sörgyarmaton

Vágólapra másolva!
Sör vagy sangria - a Baleár-szigetek vendéglátósai szerint mindössze ez a kérdés a labdarúgó Európa bajnokság vasárnapi döntője kapcsán. A német megszállás alatt álló spanyol szigetcsoporton a győztestől függetlenül hajnalig mulatnak majd. A szinte mindig erős spanyolok 40 év után ünnepelhetnek, a sokszor közepes csapattal is csúcsra jutó németek ennél több jutott, Eb-t legutóbb 12 éve nyertek. Jön a király és a császár is. Ki hogy készült az Eb-döntőre?
Vágólapra másolva!

Egy hely Bécsen kívül biztosan van még, ahol együtt izgulnak a németek és a spanyolok vasárnap este: a Baleár szigetcsoport hatszáz négyzetkilométere homokos tengerpartjairől és exkluzív elektronikus zenei klubjairól hírek. Meg a német turisták inváziójáról.

Úgy tűnik, hogy a német drukkerek hangolnak jobban a labdarúgó Európa bajnokság (Eb) vasárnapi döntőjére. A német válogatott fanatikus szurkolói lassan már ostrom alatt tartják Bécs utcáit. A BBC madridi tudósítója szerint ezzel szemben, noha a spanyolok csütörtökön már "Bajnok, bajnok" kiáltásokkal ünnepelték a válogatottat az elődöntőben mutatott parádés teljesítménye miatt, a spanyolokra inkább a visszafogott feszültség a jellemző.

Nem csoda, hiszen egy teljes emberöltőt vártak arra, hogy csapatuk ismét egy világverseny döntőjébe kerüljön. Legutóbb, 1984-ben épp az európai szövetség (UEFA) jelenlegi elnöke, a Michel Platini vezette franciák gázoltak át rajtuk. A kétgólos francia sikert hozó Eb-döntő óta azonban minden spanyol próbálkozás hamvába holt.

Akár a Chicago Cubs

A peches spanyolokra ráférne már egy önbizalom növelő tornagyőzelem - írta pénteken a The New York Times egyik tudósítója, aki a spanyol csapat huszonnégy éve tartó pechszériája kapcsán megjegyezte: a spanyolok leginkább a Chicago Cubs baseball csapatához hasonlítanak: hiába az erős majdnem mindig a spanyol keret a Cubséhoz hasonlóan ez kevés az üdvösséghez: a Cubs 1908 óta nem nyert semmit, és majdnem száz év után, 2003-ban jutott be először a nemzeti liga döntőjébe.

A csapat ugyanakkor fogadkozik, az újságok pedig elővették a rosszul hangzó sportközhelyeket: ha kell a torreádorok bátorságából merítve, de mindenképpen megállítják a száguldó német bikát. Luis Aragonés szövetségi kapitány szerint az 1964-es Eb-siker után a csapatnak idén jó esélye van a győzelemre és - a jeles francia sportdiplomatáról elnevezett - Henri Delaunay kupára.

Bizakodik a német edző, Joachim Löw is, aki előzékenyen nyilatkozott a spanyolok játékáról. Egy tévéinterjúban azt mondta: a torna eddigi legkiegyensúlyozottabb csapata egyértelműen a spanyol volt. A német lapok többsége is elismerően írt a spanyolok teljesítményéről, ám szerintük a német válogatott a favorit, ha a jelentős formaváltozást produkáló Löw-csapat vasárnap a jobbik arcát mutatja.

Sör vagy sangria

A drukkerek százezrei mellett a két ország vezető politikusai is dörzsölik már a tenyerüket. A focimániájáról ismert Angela Merkel német kancellár fekete-piros-arany trikolórral a nyakában szinte valamennyi találkozót végigszurkolta. Német oldalon a VIP vendégek közt ott lesz Franz Beckenbauer, vagy a Löw által személyesen meghívott korábbi szakvezető, Jürgen Klinsmann.

A másik oldalon Bécsbe várják I. János Károly spanyol király mellett - aki már korábban jelezte, hogy a döntőt élőben szeretné megtekinteni - José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnököt.

Forrás: Getty Images
Akár így is ünnepelhetnek a németek vasárnap Ibizán

A spanyol vendéglátósok szerint azonban a legnagyobb ünneplés - szurkolói zóna ide vagy oda - mindenképpen a Baleár szigeteken várható. A német fellegváraknak számító Ibiza és Mallorca kocsmáiban, klubjaiban az eredménytől függetlenül hajnalig tart a mulatság. Azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy a sör vagy a sangria fogy majd jobban.