Újabb mexikói főrendőrt gyilkoltak meg

Vágólapra másolva!
Gyilkosság áldozata lett csütörtökön a mexikói fővárosban a latin-amerikai ország szövetségi rendőrségének egyik parancsnoka. A rendőrség szerint a kábítószerkartell indított háborút a bűnüldöző szervek vezetői ellen.
Vágólapra másolva!

Igor Labatidát, a csempészeti ügyek feltárásával foglalkozó csoport vezetőjét egy étteremben lőtték le. Egyik testőre is halálos lövést kapott, egy másik testőr és egy nő megsérült.

Mexikóban az elmúlt időszakban ez már a sokadik olyan eset, hogy gyilkosság áldozatául esik a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés elleni harc valamelyik vezető alakja.

A múlt hónapban gyilkolták meg Edgar Millan Gómezt, a mexikói rendőrség országos főparancsnokát. A rendőrség azt gyanítja, az egyik mexikói kábítószerkartell áll a bűncselekmény mögött.

Felipe Calderón mexikói elnök több mint 20 ezer katonát vezényelt az ország több pontjára, hogy felvegyék a harcot a kábítószerbandákkal. A fellépés elképesztő mértékű erőszakhullámot indított el; a drogháború több mint négyezer emberéletet követelt Calderón 2006. decemberi hivatalba lépése óta. A gyilkosságokat egyre kegyetlenebb módszerekkel hajtják végre, nem ritka a lefejezés, és az sem, hogy a gyilkosok fenyegető üzeneteket hagynak hátra az áldozatokon.