Obamára vár a legatyásodott Clinton

Vágólapra másolva!
A kampányát tetemes adóssággal záró Hillary Clinton környezetében most a demokrata elnökjelöltséget végül is elnyerő Barack Obamától várják, hogy segítsen betömni a tátongó lyukat a büdzsében. Obama ugyan a kispénzű támogatóit nem akarja pénzküldésre buzdítani, de azért próbál segíteni, mert tisztában van vele, hogy a kampányban szüksége lesz az egykori first lady támogatására.
Vágólapra másolva!

Pénteken egy jelképes helyszínen, a Unity (magyarul Egység) nevű New Hampshire-i városban tart közös kampányrendezvényt Barack Obama és az előválasztások során alulmaradt Hillary Clinton, amivel erősíteni akarják azt a képet, hogy a demokraták egységesen küzdenek a november elején esedékes elnökválasztás megnyeréséért. A háttérben ugyanakkor továbbra is zajlanak a tárgyalások a két tábor között a vitás ügyek rendezéséről - derül ki a New York Times cikkéből.

Az egyik fontos kérdés, hogy mi legyen azzal az adóssággal, amelyet Hillary Clinton halmozott fel a demokrata elnökjelöltségért folytatott, végül kudarccal zárult kampánya során. Az egykori first lady 12 millió dollárral tartozik különböző beszállítóknak, és ezen felül még több mint 10 millió dollárt költött saját vagyonából is. Clinton rendezni akarja ezt az adósságot, ezért is döntött úgy június elején, hogy nem befejezi, hanem csak felfüggeszti a kampányát.

Az egykori first lady támogatói között vannak, akik elvárnák, hogy Obama jelképes gesztusként személyesen is írjon alá egy 2300 dolláros csekket (magánszemélyek legfeljebb ennyit adományozhatnak) Clinton számára - írja a New York Times. Az illinois-i szenátor ezt eddig nem tette meg, viszont a CNN szerint megkérte főbb adományozóit, hogy segítsék ki Hillary Clintont.

Obama ugyanakkor szerdán közölte, hogy a kampányát kisebb összegekkel támogató adományozókat nem fogja arra kérni, hogy pénzt küldjenek Clintonnak. "Ők szűkebb büdzsével rendelkeznek" - magyarázta a demokrata elnökjelölt, akinek kampánya részben épp azért volt meglepően sikeres, mert az internetet kihasználva sok olyan támogatót gyűjtött maga köré, akik kisebb összegeket - 50-100 dollárt - adományoztak neki többször is.

Az illinois-i szenátor számára mindazonáltal fontos Clinton támogatása, az előválasztások során ugyanis kiderült, a demokrata bázis egy része olyannyira elkötelezett híve az egykori first ladynek, hogy sokan közülük jelezték, nem hajlandók Obamára szavazni az elnökválasztáson. Ráadásul ez nagyrészt a fehér munkásosztályt jelenti, amelynek támogatása nélkül romolhatnak Obama esélyei még a mostani, az alapvetően a demokratáknak kedvező politikai környezetben is.