Átadta nukleáris programjának leírását Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Észak-Korea csütörtökön átadta Kínának nukleáris tevékenységének részletes leírását, és pénteken lerombolja a jongbjoni nukleáris létesítmény hűtőtornyát. Az amerikai kormányzat ezt követően megígérte: 45 napon belül leveszi Phenjant a terrorizmust támogató országok listájáról.
Vágólapra másolva!

Átadta Kínának nukleáris tevékenységének részletes leírását Észak-Korea, ahogy a hatoldalú tárgyalásokon ígérte - közölte csütörtökön a dél-koreai külügyminiszter. Ju Mjung Hvan tájékoztatása szerint Phenjan pénteken lerombolja a jongbjoni nukleáris létesítmény hűtőtornyát. A most átadott jelentés ellenére azonban továbbra sem lehet tudni, hogy Észak-Korea rendelkezik-e atomfegyverrel. Az Egyesült Államok korábban közölte, hogy amennyiben az észak-koreai jelentés pontosnak bizonyul, az Egyesült Államok hamarosan törölheti az ázsiai kommunista országot a "terrorista államok" listájáról.

A washingtoni kormányzat az iratok átadását követően 45 napon belül leveszi Phenjant a terrorizmust támogató országok listájáról, és feloldja az ellene elrendelt kereskedelmi szankciókat. A Fehér Ház csütörtöki közleménye fontos lépésként értékelte az észak-koreai dossziék átadását, amelyet Phenjannak eredetileg a múlt év végén kellett volna benyújtania. Az amerikai közlemény szerint azonban lesz még tennivaló, amíg Észak-Korea elszigeteltsége véget érhet.

A G-8 értekezletén Kiotóban tartózkodó Condoleezza Rice külügyminiszter azt mondta, hogy ehhez még ellenőrizni kell az észak-koreai nyilatkozat hitelességét, és meg kell győződni róla, hogy Phenjan tényleg felhagyott a törekvéssel atomfegyver megszerzésére.