Újra benépesül a gésanegyed Japánban

Vágólapra másolva!
Egyre több tizenéves japán lány dönt úgy, hogy a kiotói gésanegyed lakója lesz - részben Hollywoodnak, részben az internetező, blogot író gésáknak köszönhetően. A gésák szaporodása azt is jelenti, hogy Japán már nem szégyelli a saját múltját, és nem foglalkozik a világ közvéleményével, amely gyakorlatilag prostituáltaknak tekinti a gésákat.
Vágólapra másolva!

Évtizedek óta csökkent a japán gésák száma, nemrég a turistáknak még órákat kellett lesben állniuk, hogy lencsevégre kapjanak egy Kiotó gésanegyedében sétálgató fiatal kimonós nőt. Mostanra viszont a hagyományos japán szórakoztatásból élő nők száma ismét megnövekedett, 2008-ban a gésatanulók, a maikók száma elérte a százat - írja a brit Guardian.

Japán ősi fővárosának híres gésanegyedében, Gionban még távolról sem él annyi gésa, mint az utolsó virágkornak tekintett 1920-as években, amikor 800 nő szórakoztatta a vendégeket a teaházakban. A dokumentumok szerint 1965-ben Gion már csak 76 maikónak adott otthont, 1978-ra pedig 28-ra csökkent a számuk, és az után is 50 és 80 között maradt.

A gésák világának ismerői szerint a fiatal lányok új keletű Gionba áramlása annak jele lehet, hogy a japán társadalomban új tisztelet ébredt saját múltja és hagyományai iránt. Lesley Downer, a gésák világáról szóló könyv szerzője szerint érezhetően változott a légkör. "Néhány évvel ezelőtt egy japán nő még azt kérdezte tőlem: Mit szólnának az angolok, ha az országukat egy olyan jelenség fémjelezné, amit a világ legnagyobb része tradicionális öltözékbe bújtatott prostitúciónak tart?" - mondta Downer a Guardiannek.

"Azóta a japánokat sokkal kevésbé érdekli, mit gondol róluk a nyugati világ. Régen sokan egyszerűen paranoiások voltak emiatt, és ez kiemelten igaz volt a gésákra, akiket még ők maguk is túl ódivatúnak éreztek" - mondta. A japánok azért is érezték magukat kínosan, mert maguk is úgy gondolták, hogy a gésák nem sokban különböznek az egyszerű luxus-prostituáltaktól.

A japán vélemények változása annak köszönhető, hogy a gésákkal kapcsolatos sztereotípiákat egyre inkább valós ismeretek váltják fel. Nem utolsósorban azért, mert Kioto öt gésanegyedének egyre több teaháza rendelkezik internetkapcsolattal. A "cyber-gésák" a napi rutinjukba, a tradicionális művészetek tanulása mellé beépítették az internethasználatot is. A blogíró maikók bejegyzéseit ezrek olvassák annak ellenére, hogy a látogatók, ügyfelek nevét vagy viselkedését egyikük sem részletezi.

Ezek és a szaporodó teaházhonlapok alapán úgy tűnik, maguknak a gésáknak is egyre fontosabb, hogy a világ felé pozitív képet mutassanak - írja a Guardian Downerre hivatkozva. A japán tinédzsereket a 2005-ös hollywoodi film miatt is érdekelni kezdték a gésák - a film Arthur Golden bestsellere, az Egy gésa emlékiratai alapján készült. Ezt később egy televíziós siker, a Hanaikusa című dráma követte, amely Mineko Ivaszaki gésa életrajza alapján készült - jegyzi meg a Guardian.