Betiltották a fehérorosz internetes újságokat

Vágólapra másolva!
A fehérorosz parlament kedden jóváhagyta az államfő javaslatát, és betiltotta az országban működő összes internetes újságot - írja a The New York Times. A lap szerint az új törvény célja a korábban nyomtatásban betiltott, és az internetre szoruló ellenzéki sajtó teljes felszámolása.
Vágólapra másolva!

A fehérorosz törvényhozás kedden jóváhagyta az országban működő valamennyi internetes hírportál működésének betiltására tett államfői javaslatot. Ezentúl két év börtönnel büntethetik azt az újságírót, aki írásaiban lejáratja Fehéroroszországot - írja az AP hírügynökség. Az új szabályozás értelmében a fehérorosz szerkesztőségek a jövőben nem fogadhatnak el külföldről érkező pénzügyi támogatást. A The New York Times szerint ez elsősorban harminc, a minszki kormányzattól független médiumot érint, amelyek főleg amerikai és uniós forrásokból működtek.

"A most bevezetett állami kontroll a pontos és hiteles információközlést szolgálja" - állítja Liliya Ananich, információs miniszter, aki szerint a törvény célja, hogy az állampolgárokat megvédjék az internet káros hatásaitól. A fehérorosz Helsinki Bizottság elnöke ugyanakkor úgy véli: az Alekszandr Lukasenko elnök által szorgalmazott törvény a legsötétebb szovjet időket idézi.

A The New York Times szerint az új törvény célja, hogy a korábban már nyomtatásban betiltott és az internetre szoruló ellenzéki sajtó maradékát is felszámolják. A szabályozás az idén szeptember 28-rá kiírt új fehérorosz parlamenti választások előtt lép életbe.