Washington irodát nyitna Teheránban

Vágólapra másolva!
Az amerikai külügyminisztérium azt fontolgatja, hogy érdekképviseleti irodát nyit az iráni fővárosban, hasonlót ahhoz, amely Kubában már évtizedek óta működik - közölték a tárcánál. Irán nem utasította el eleve az elképzelést.
Vágólapra másolva!

Egy neve elhallgatását kérő amerikai külügyi tisztségviselő Washingtonban elmondta: tudomása van arról, hogy az illetékesek jelenleg vitatják e kérdést, bár nem tudja, hogy az ügy mennyire haladt előre. Megjegyezte azonban, hogy Washingtonban egyelőre senki sem erőlteti a teheráni érdekképviseleti iroda megnyitását.

Ezek az értesülések egyelőre csak a sajtóban jelentek meg, és nem világos, mi volt a közlésük célja. Az iráni tisztségviselők elvben megvizsgálják a hivatalos úton beérkező kéréseket - mondta az iráni külügyminisztérium egyik illetékese az IRNA hírügynökség jelentése szerint.

Előzőleg a The Washington Post című napilap arról számolt be, hogy amerikai kormányzat berkeiben folyik a vita az iroda megnyitásáról. Ez lehetővé tenné ugyanis az amerikai jelenlétet Iránban a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok hivatalos újrafelvétele nélkül.

Az amerikai-iráni diplomáciai kapcsolatok 1980-ban szakadtak meg, miután iráni diákok a teheráni amerikai nagykövetségen túszul ejtettek 52 amerikai diplomatát.