Először léptettek elő nőt vezérezredessé az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Ann Dunwoody személyében az Egyesült Államok történetében először léptettek elő nőt vezérezredessé - jelentette be hétfőn az amerikai védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca Washingtonban kiadott közleménye szerint George Bush elnök nevezte ki az eddig altábornagyi rangban szolgáló logisztikai szakértőt vezérezredessé.

Az előléptetést a szenátusnak jóvá kell hagynia. Amennyiben a törvényhozás felsőháza áldását adja rá, Dunwoody lesz az amerikai haderő legmagasabb rendfokozatának első női birtokosa. Dunwoody 33 éve szolgál az amerikai haderő soraiban, s előléptetése után a logisztikai parancsnokság vezetője lesz, ahol eddig vezető-helyettesként tevékenykedett.

Az Egyesült Államokban nők eddig azért nem szerezhették meg a legmagasabb katonai rendfokozatot, mert a törvények kizárják harcoló alakulatban való szolgálatukat. Márpedig a legmagasabb rangok - köztük a négy csillaggal járó vezérezredesi rendfokozat - megszerzéséhez az amerikai hagyományok szerint a harcmezőn keresztül vezet az út. Ez a korlátozás továbbra is érvényben marad, de Dunwoody esetében kivételt tettek a döntéshozók.