Pár tucat lobbistával nevetteti ki magát az EU

Vágólapra másolva!
Alig néhányan regisztráltak eddig az Európai Bizottság hétfőn megnyílt érdekképivseleti nyilvántartásában. A lobbizás átlathatóvá tételét célzó adatbázisba önkéntes a belépés, és a jelentkezők nem kapnak cserébe semmilyen kiváltságot. A nyilvántartásról rendelkező EU-s szabályt gyengekezűsége miatt bírálják.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől jegyezhetik be magukat az Európai Unió új érdekképviseleti nyilvántartásába azok a szervezetek, amelyek szeretnék befolyásolni az uniós jogalkotást. A jelentkezést nem vitték túlzásba: egyelőre mindössze 32-en regisztráltak, pedig az EU központi intézményeiben több mint 15 ezer lobbista nyomul, 2600 cég vagy érdekcsoport nevében. Többek között leveleket, tájékoztatókat és állásfoglalásokat készítenek elő, különböző rendezvényeket szerveznek.

2005-ben döntött úgy az Európai Bizottság, hogy rendeletben szabályozza a lobbisták tevékenységét és átláthatóbbá teszi a döntéshozatali folyamatot. Két éven át folyt a vita arról, mennyire bánjanak szigorúan a meggyőzőemberekkel. 2007 márciusára készült el az adatbázis létrehozását előíró rendelet, amely végül engedékenyebb lett, mint az amerikai vagy a kanadai gyakorlat: a regisztrációt ugyanis nem tette kötelezővé, minden érdekcsoport maga dönti el, akar-e szerepelni az adatbázisban.

Akik vállalják ezt, azoknak fel kell fedniük céljaikat és azokat a szakpolitikai területeket, amelyekben érdekeltek. Be kell számolniuk finanszírozásukról is, hogy kiderüljön, ki áll a lobbisták mögött. A közölt adatokat bárki megnézheti. A jelentkezőknek alá kell írniuk egy magatartási kódexet is, amely szabályozza kapcsolataikat az Európai Bizottság alkalmazottaival. Előírja például, hogy tisztességtelen módon nem szereznek információt és nem befolyásolnak döntéseket. Igaz, az etikai szabályok megsértésének csak annyi a következménye, hogy ideiglenesen eltávolíthatják vagy kizárhatják őket a nyilvántartásból.

A nyilvántartásba vétel nem jelent semmilyen előnyt a lobbisták számára azon kívül, hogy a regisztráltakat e-mailben értesítik a bizottság által kezdeményezett nyilvános konzultációkról, és a megbeszélések során tett hozzászólásaikat elkülönítve kezelik a nyilvántartásban nem szereplőkétől.

A nyilvántartást jelenlegi formájában bírálta az EU-n belüli lobbizás átláthatóságáért küzdő ALTER-EU nevű szervezet hétfőn. Gyengének és kiegyensúlyozatlannak nevezték a rendelkezést, szerintük a regisztrációról szóló rendelet gyengesége épp azt bizonyítja, milyen nagy befolyásuk van a lobbistáknak Brüsszelben.

Az érdekképviseleti nyilvántartást a tervek szerint később az Európai Parlamentnél és a Miniszterek Tanácsál végzett lobbizásra is kiterjesztik.