Megoldás előtt a révkomáromi pokolgép-ügy

Vágólapra másolva!
A szlovák rendőrség már nagy valószínűséggel tudja, hogy ki helyezett el két pokolgépet Horváth György szlovákiai magyar alkotmánybíró révkomáromi házának udvarán.
Vágólapra másolva!

A SME című szlovák napilap hírportálján megjelent értesülés szerint a Horváth György vejének - ugyanitt üzemelő - autómosójában dolgozó két alkalmazott közti nézeteltérések vezettek odáig, hogy egyikük egy toronyház lerombolásához elegendő robbanóanyaggal próbáljon leszámolni a másikkal. Az is lehetséges azonban, hogy mindketten pokolgépet helyeztek el az udvaron, mert így akartak ártani a másiknak. Hétfőn délután megkezdődött a gyanúsítottak kihallgatása.

A rendőrség - állítólag titkosszolgálati értesülés nyomán - a múlt héten pénteken két robbanószerkezetet talált a tágas Duna-parti portán, ahol autószervizt és kocsimosót is üzemeltet Horváth veje. Az egyik pokolgép 1050 gramm semtexet, a másik 550 gramm TNT-t tartalmazott. A bokrok alól előkerült pokolgépek egyike távirányítással is működésbe hozható.

Az eddig feltételezések szerint az eset a magyar alkotmánybíró lejáratására irányult. Horváthot a Vladimír Meciar vezette kormányerő, a Néppárt-HZDS akarja eltávolítani a posztjáról, mert morálisan alkalmatlannak találja őt arra, hogy a taláros testület tagja legyen. Horváthot ugyanis 2004-ben a bíróság adócsalásért ítélte el, de mire alkotmánybírónak jelölték, a priusza már megszűnt, így tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal pályázta meg a bírói széket.

Sajtóvélemények szerint a magyar nemzetiségű alkotmánybíró eltávolítása mögött politikai érdekek állnak, mert ha távozna, akkor a testületben "a koalícióhoz közelinek vélt bírók kerülnének szavazati többségbe". Több média úgy tudja, hogy a Néppárt-HZDS-hez tartozó igazságügyi miniszter, Stefan Harabín szívesebben lenne alkotmánybíró, mint az igazságügyi tárca vezetője.

Úgy tudni, hogy az autómosó két rivalizáló alkalmazottja az üzemeltetőre, Horvát György vejére próbálta terelni a gyanút, de ez nem sikerült. A gyanúsítottak kihallgatásának eredményéről a rendőrség várhatóan csak kedden tájékoztatja a médiát.