Gyerekek miatt égett le a besztercei templomtorony

Vágólapra másolva!
Csínytevésből, három gyerek okozta a tüzet, amely miatt leégett a besztercei templomtorony. A nyomozás során kiderült, hogy a három kiskorú lopni akart a templomból, majd meggyújtottak egy papírkupacot. Koruk miatt nem büntethetők, de a szüleik ellen eljárást indítanak.
Vágólapra másolva!

Három kiskorú utcagyerek a felelős a besztercei evangélikus templom tornyának leégéséért - jelentették be a román hatóságok, akik szerint a gyermekek nem vonhatók büntetőjogi felelősségre. A romániai Beszterce XVI. században épült gótikus szász evangélikus templomának javítás alatt álló, faállvánnyal körbevett tornya csaknem két héttel ezelőtt vált a lángok martalékává. Becslések szerint körülbelül egymillió euró - negyedmilliárd forint - kár keletkezett, a templom belseje viszont sértetlen maradt.

Három, 12 és 15 év közötti roma származású gyerek ócskavas- és színesfémlopás végett hatolt az épületbe, először a tűzvész előtt egy nappal az épületet körbefogó állványzaton keresztül - közölte Beszterce-Naszód megyei rendőrfőkapitánya, Ioan Bodescu. A zsákmány felderítése után másnap este visszatértek a helyszínre, de - eddig ismeretlen okokból - mégsem tulajdonították el a kegytárgyakat. Egyikük, egy 13 éves fiú azonban csínytevésből meggyújtotta a hajléktalanok által összegyűjtött műanyag- és papírkupacot. Az állványzat száraz faelemein pillanatok alatt elharapóztak a lángok, majd átterjedtek a toronyra. Ekkor ijedtükben a gyerekek elmenekültek.

A rendőrfőkapitány szerint a kiskorúak büntetőjogi szempontból nem vonhatók felelősségre, viszont szüleik ellen gondatlanságból elkövetett gyújtogatás gyanújával bűnvádi eljárást indítanak.