Leégett Franciaország legnagyobb fogháza

Vágólapra másolva!
Felgyújtották Franciaország legnagyobb fogházát az ott őrzött illegális bevándorlók. A tűz miatt 20 embert kellett kórházba szállítani, 50-en pedig megszöktek.
Vágólapra másolva!

Szándékos gyújtogatás miatt leégett Franciaország legnagyobb fogháza a Párizs közeli Vincennes-ben, ahol kitoloncolásra ítélt illegális bevándorlókat tartottak zárva: 20 személyt füstmérgezéssel szállítottak kórházba, a többieket más börtönökbe vitték át, de a kiürítés alatt közel 50 fogvatatott megszökött, de egy kivétellel azóta valamennnyien megvannak. A könnyebb füstmérgezést szenvedett sérültek közül hétfőn már csak tízen szorultak kórházi ápolásra.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy 41 éves tunéziai állampolgárságú férfi halála után szombat este incidensek robbantak ki a fogházban. Vasárnap a rendőrök már könnygázzal próbálták cellájukba visszaterelni a 243 fellázadt illegális bevándorlót, akik bosszúból felgyújtották ruháikat és matracaikat. Száz tűzoltó három órán oltotta a tüzet, a fogház mindkét épülete leégett.

A francia médiának telefonon nyilatkozó foglyok azt állítják, hogy azért lázadtak fel, mert a szívrohamot kapott tunéziai férfin nem segített a fogház személyzete, hagyták meghalni. A gyújtogatás akkor kezdődött, amikor az illegális bevándorlók jogait védő egyik egyesület tüntetést rendezett az épület előtt az előző napi haláleset miatt. A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) elítélte a jogvédő egyesületeknek a börtönök előtt szervezett akcióit, mert szerintük ezzel a fogva tartottak életét veszélyeztetik. A most leégett vincennes-i központban az elmúlt hónapokban a külföldiek rendszeresen tiltakoztak fogva tartásuk embertelen körülményei miatt.