Tőkés találkozóra hívta Markó Bélát

Vágólapra másolva!
Személyes találkozót javasol Markó Bélának Tőkés László, aki nemcsak az RMDSZ-szel, hanem a helyhatósági választásokon alul maradt Magyar Polgári Párttal is egyeztetne.
Vágólapra másolva!

A helyhatósági választásokon nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hanem hatalmi pozíciói bizonyultak erősnek, a másik oldalról nézve pedig nem a Magyar Polgári Párt (MPP), hanem az erdélyi magyar demokrácia bizonyult gyengének - állapította meg Markó Bélához intézett vasárnapi levelében Tőkés László, aki személyes találkozót javasolt. A református püspök az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökeként és európai parlamenti képviselőként intézett levelet az RMDSZ elnökéhez.

Tőkés szerint a szövetség helytelen következtetéseket vont le a helyhatósági választások eredményeiből, és azt kérte, az erdélyi magyarság érdekében az RMDSZ hagyjon fel a választásokat követő pártbéli tisztogatásokkal. Tőkés hasonló megbeszélést kezdeményez az MPP vezetőivel is.

Az RMDSZ a választások eredményeit úgy értékelte, hogy azok számára győzelmet, az MPP számára pedig vereséget jelentenek. Markó Béla pénteken Sepsiszentgyörgyön önkritika gyakorlására szólította fel az MPP-t, szerinte egy politikai pártnak - ha komolyan veszi önmagát - a vereségekből is meg kell tanulnia levonni a következtetéseket. "Várjuk ezt az önkritikát, és ha ők közeledni szeretnének az RMDSZ-hez, netalán vissza akarnának jönni a szövetségbe, akkor természetesen erre a szándékra oda fogunk figyelni" - mondta Markó.