Visszalép Mugabe ellenfele a választástól

Vágólapra másolva!
Visszalép az elnökválasztás második fordulójától a zimbabwei ellenzék vezetője, Morgan Tsvangirai, átengedve így a győzelmet Robert Mugabe jelenlegi elnöknek. Az első fordulóban az ellenzéki jelölt kapott több szavazatot, de az őt és pártját ért megfélemlítés miatt döntött a visszalépés mellett. Szerintük szó sincs szabad, tisztességes voksolásról, Mugabe játékban pedig nem akarnak részt venni.
Vágólapra másolva!

Morgan Tsvangirai zimbabwei ellenzéki vezető vasárnap bejelentette, hogy a pártja elleni erőszak és megfélemlítés miatt visszalép, nem vesz részt az elnökválasztás második fordulójában, mivel annak eredményét úgyis Mugabe dönti el.

A Mozgalom a Demokratikus Választásért (MDC) vezetője ezt hararei sajtótájékoztatóján közölte, miután Robert Mugabe elnök támogatói körülzárták azt a stadiont, ahol pártja kampánygyűlést tartott volna. A szemtanúk szerint sok száz fiatal gyűlt össze az ellenzéki párt gyűlésének helyszínén botokkal felfegyverkezve, sokan jelszavakat skandáltak, mások teherautók platójára felkapaszkodva köröztek a stadion körül. Rátámadtak ellenzéki aktivistákra, többeket komolyan megsebesítve.

"Semmi értelme részt venni a választáson, ha az nem szabad és tisztességes, a végeredményét pedig maga Mugabe határozza meg" - jelentette ki Tsvangirai a BBC tudósítása szerint. Nem veszünk részt Mugabe játékában - tette hozzá az ellenzéki politikus, aki a választást erőszakosnak és illegitimnek nevezte. Egyben arra kérte a nemzetközi közösséget, az ENSZ-t és az Afrikai Uniót, hogy lépjenek közbe, és védjék meg a népirtástól a zimbabweieket. Az ellenzéki párt szerint az elmúlt hónapok során legkevesebb 86 szimpatizánsukat ölték meg, és 200 ezer embert űztek el otthonaikból. "Mi az MDC-ben nem kérhetjük arra az embereket, hogy szavazzanak június 27-én, ha ez az életükbe kerülhet" - mondta az ellenzék jelöltje.

Mugabe pártja, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) viszont azt közölte: Tsvangirai azért döntött így, hogy elkerülje a megalázó vereséget a voksoláson. Az információs tárca vezetője, Sikhanyiso Ndlovu úgy fogalmazott: az ellenzéki jelölt lépése mögött az van, hogy szembenézett a megaláztatással és vereséggel.

A BBC afrikai kérdésekkel foglalkozó elemzője, Martin Plaut szerint a kulcskérdés a jelenlegi helyzetben az, hogy mit lép most Zimbabwe legnagyobb erővel bíró szomszédja, Dél-Afrika, illetve annak elnöke, Thabo Mbeki. Neki van a leginkább lehetősége arra, hogy nyomást gyakoroljon Mugabéra, mióta Zimbabwe gazdaságilag jelentősen országától függ. Nem sokkal a döntés bejelentése után azonban Dél-Afrika elnöke - akit korábban a hararei kormányzat és ellenzéke közötti közvetítéssel bíztak meg - a politikai válság tárgyalásos rendezésére biztatta Robert Mugabe zimbabwei elnököt és Tsvangirait.

A március 29-i elnökválasztáson Tsvangirai szerezte meg a voksok többségét, de szavazatainak száma nem volt elegendő a győzelemhez a hivatalos eredmény szerint, így június 27-re második fordulót írtak ki. Tsvangirai az életveszélyes fenyegetések miatt egy időre külföldre menekült, de később visszatért. Kampányát azonban folyamatosan akadályozták, több gyűlésüket a rendőrség biztonsági okokra hivatkozva betiltotta, őt magát és kísérőit pedig többször is őrizetbe vették a kampánykörútja során.

Hónapok óta úgy tűnik, hogy az 1980 óta hivatalban lévő 84 éves Mugabe nem akarja kiengedni kezéből a hatalmat. A választási megfigyelők szerint már a voksolás első fordulóján is történtek visszaélések, de azóta is nyíltan hangoztatta az elnök, hogy csak élete árán válna meg posztjától.

Tsvangirai bejelentése után a washingtoni Fehér Ház az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a zimbabwei kormányt és "pribékjeit". "Egy törvényes választáson minden félnek biztosítani kell a részvételt. Egyik fél sem lehet kitéve megfélemlítésnek és a kormány, fegyveres milíciák vagy úgynevezett veteránok törvényellenes akcióinak" - közölte Carlton Carroll, a Fehér Ház helyettes sajtótitkára. Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményében érthetőnek nevezte Tsvangirai visszalépését, mert mint mondta a zimbabwei választások a demokrácia paródiájává silányultak.