Tájfun miatt süllyedt el egy hajó a Fülöp-szigeteknél

Vágólapra másolva!
Több mint 800 fővel a fedélzetén elsüllyedt vasárnap a Fülöp-szigetek közelében egy komp. A hajó a Fengshen tájfun okozta viharban borult fel. A péntek óta tomboló viharban országszerte többszáz ember halt meg, a jelentések azonban egyelőre nem számolnak az elsüllyedt hajó áldozataival.
Vágólapra másolva!

Több mint 200 halálos áldozata van a Fülöp-szigeteken harmadik napja pusztító Fengsen tájfunnak - közölték vasárnap a polgári védelmi hatóságok és a helyi vöröskereszt. Százegy ember halt meg csak a szigetország középső részén fekvő Iloilo tartományban, ahol szombaton a legnagyobb pusztítást okozta a helyenként 195 kilométer/óra sebességgel tomboló tájfun.

Ebben a körzetben szinte valamennyi város víz alá került, háztetőkre menekült emberek tízezrei várják a segítséget. A szomszédos Capiz tartomány székhelyén több mint 2000 ház romba dőlt. A szigetcsoport középső és déli részén az átmeneti szállásokra kerültek száma meghaladja a 20 ezret. A vihar miatt számos körzetben áramkimaradások voltak, kompközlekedést leállították, közel száz légi járatot pedig töröltek.

A halottakról szóló jelentések egyelőre nem számolnak annak a komphajónak az áldozataival, amely Sibuyan sziget közelében borult fel, fedélzetén 626 utassal és 121 főnyi legénységgel a tájfun korbácsolta óriási hullámokban. Az utaslista szerint 53 gyerek - köztük 33 csecsemő - volt a Princess of Stars fedélzetén. Eddig a partok mentén négy túlélőt és hat holttestet találtak, akik feltehetően a hajóról sodródtak a tengerbe. A partra vetődött halottak között volt egy férfi és egy nő, akik egymáshoz kötötték magukat.

A túlélők elmondása szerint sok utasnak nem sikerült időben elhagyni a kompot, számos zsúfolt mentőcsónak pedig elsüllyedt a heves esőben, a hatalmas hullámok között. "Csak egy felszólítás hangzott el a hangszórón, hogy vegyük fel a mentőmellényeket, körülbelül fél órával azelőtt, hogy a hajó oldalára dőlt. A komp rögtön azután felborult, hogy leugrottam, és akkor az idősebb emberek még a fedélzeten voltak" - mondta a Jesse néven bemutatkozó túlélő a helyi rádiónak. A parti őrség egy hajója vasárnap vonóhálóval pásztázta át a tengert a komp körül, de egyelőre nem akadtak hajótöröttek nyomára.

A BBC azt írta, hogy a katasztrófa után a partok mentén három túlélőt találtak, de felfedeztek négy olyan halottat is, akik feltehetően a tengerbe zuhanva vesztették életüket. A túlélők utáni kutatást nehezítette a viharos erejű szél és a hatalmas hullámok.

A Fengsen tájfun hétfőn észak felé elhagyja a Fülöp-szigeteket és Tajvan felé halad tovább.