Bombákat találtak a szlovákiai magyar alkotmánybíró udvarán

Vágólapra másolva!
Két pokolgépet talált a szlovák rendőrség Horváth György alkotmánybíró révkomáromi házának udvarán. Az egyik bomba állítólag távirányítású volt. A Vladimir Meciar vezette kormánypárt régóta el akarja mozdítani posztjáról a magyar alkotmánybírót, akinek visszahívását a szlovák államfő is megtagadta.
Vágólapra másolva!

Noha a szlovák rendőrség még nem nyilatkozik, már bizonyos, hogy pénteken kora este két pokolgépet találtak a szlovák alkotmánybíróság egyik magyar nemzetiségű bírájának udvarán Révkomáromban. Ezt maga Horváth György is megerősítette, jóllehet egyelőre nincs információja arról, milyen riasztás alapján szálltak ki a rendőrök a Révkomárom történelmi városközpontjában, a Selye János Egyetem egyes részlegeinek is helyt adó Tiszti Pavilon szomszédságában álló családi házához. A rendőrök és a tűzszerészek egy bokor tövében fedezték fel a két robbanószerkezetet.Úgy tudni, az egyik szerkezet távirányítással működik.

Horváth György neve hosszabb ideje gyakran szerepel a médiában. A Vladimír Meciar vezette kormányerő, a Néppárt-HZDS kitartóan törekszik arra, hogy Horváthot eltávolítsák a taláros testületből. Azért tartják alkalmatlannak, mert az alkotmánybírót tizenkét évvel ezelőtt adócsalásért ítélte el a bíróság, de ez még Horváth kinevezése előtt elévült. Ennek ellenére egyes körök kitartóan küzdenek az eltávolításáért. Korábbi sajtóinformációk szerint Horváth helyébe a jelenlegi kormánykoalíció egyik emberét szeretnék beültetni, mert úgy a 13 bíróból álló testületben "a koalícióhoz közelinek vélt bírák kerülnének többségbe".

Horváth György visszahívását az államfő, Ivan Gasparovic is megtagadta, mondván: nem azért, mert ismeri őt, s mert a hallgatója volt a jogi karon, hanem azért, mert elévült büntetés senkinek sem róható fel. Így nincs olyan jogszabály, amelynek alapján leválthatná az alkotmánybírót. Időközben az alkotmánybíróság elnöke is távozásra szólította fel Horváth Györgyöt, de ő ennek nem tett eleget, mert jómaga sem látja jogi alapját annak, hogy távoznia kelljen.

Az akár egy toronyház lerombolásához is elegendő erejű robbanószert a tűzszerészek Pozsonyba szállították. Noha olyan információk láttak napvilágot, hogy a rendőrség titkosszolgálati információk alapján szállt ki a helyszínre, ezt egyelőre senki, így maga Horváth György sem tudta megerősíteni.