Vágólapra másolva!
Fehéroroszországi látogatásra invitálta Lukasenka fehérorosz elnök XVI. Benedek pápát. A látogatás célja az lenne, hogy hivatalosan rendezzék az ország és Vatikán viszonyát. Fehéroroszország lakosainak nagy többsége ortodox vallású, csak 10 százalék a római katolikusok aránya.
Vágólapra másolva!

Fehéroroszországi látogatásra hívta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök XVI. Benedek pápát - közölte pénteken a kelet-európai ország államfőjének hivatala. Az ország kész konkordátumot, vagyis a fehérorosz állam és a Vatikán kölcsönös viszonyát szabályozó szerződést kötni a Szentszékkel.

"Fehéroroszországnak nincs ellenére, hogy rendezze az Európához, sőt az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyt", de ehhez az kell, hogy a nyugati országok tartsák tiszteletben a fehérorosz kül- és belpolitikát, az ország szuverenitását - jelentette ki Lukasenka, miután pénteken Minszkben tárgyalt a pápai államtitkárság vezetőjével, Tarcisio Bertone bíborossal, aki azt ígérte: a katolikus egyház azon lesz, hogy Fehéroroszország "illő helyet kapjon a nemzetközi színtéren".

Megfigyelők szerint Lukasenka elnöknek a szeptemberben esedékes parlamenti választások közeledtével jó érdeke fűződik ahhoz, hogy javítson a Nyugaton róla kialakult képen. A volt szovjet köztársaságban 10 százalék a római katolikusok aránya a lakosságon belül; a túlnyomó többség ortodox hívő.