Egymilliárdos rekordot dönthet az USA-elnökválasztás

2008.06.20. 23:19

Az amerikai elnökválasztások történetében az idei lehet az első egymilliárd dolláros kampány szakértők szerint. Obama gyűjtötte össze eddig is a legtöbb anyagi támogatást, de mostantól Clinton híveire is számíthat, és az eddig bizonytalan demokraták adományaiból is fizetheti kampányát.

"Nagyon könnyen előfordulhat, hogy az első egymilliárd dolláros elnökválasztási kampányunk lesz" - mondta pénteken Richard Parker, a Harvard Egyetem Kennedy kormányzati iskolájának előadója. Az adománygyűjtési összegek már eddig is több rekordot megdöntöttek. Barack Obama szenátor, a Demokrata Párt valószínű elnökjelöltje várhatóan megszerzi egykori riválisa, Hillary Clinton adományozóinak támogatását. Obama április végéig - ez a Szövetségi Választási Bizottság legfrissebb adata - 265,4 millió dollárt gyűjtött kampányához, a volt first lady 214,9 milliót, a republikánus John McCain pedig 96,7 milliót kapott.

Egy másik szakértő, Howard Reiter, a Connecticut Egyetem politikatudományi professzora is arról beszélt: Clinton sok támogatója fog Obama mögé felsorakozni, különösen ha a volt first lady aktívan az illinois-i szenátor mellé áll. Obama stábja pénteken jelezte, hogy jövő héttől együtt kampányol a két politikus. Reiter szerint sok új adományozó fog előkerülni, aki arra várt, hogy kitisztuljon a helyzet az előválasztások után.

A George Washington Egyetem kampányfinanszírozási főiskolájának igazgatója, Michael Malbin is egyetértett a többi elemzővel, hozzátéve, hogy szerinte Obama lényegesen több adományt tud majd összegyűjteni republikánus vetélytársánál, de McCain szenátor ennek ellenére sem fog "elsüllyedni", "pénzügyileg versenyképes marad".

KAPCSOLÓDÓ CIKK