Egymilliárdos rekordot dönthet az USA-elnökválasztás

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökválasztások történetében az idei lehet az első egymilliárd dolláros kampány szakértők szerint. Obama gyűjtötte össze eddig is a legtöbb anyagi támogatást, de mostantól Clinton híveire is számíthat, és az eddig bizonytalan demokraták adományaiból is fizetheti kampányát.
Vágólapra másolva!

"Nagyon könnyen előfordulhat, hogy az első egymilliárd dolláros elnökválasztási kampányunk lesz" - mondta pénteken Richard Parker, a Harvard Egyetem Kennedy kormányzati iskolájának előadója. Az adománygyűjtési összegek már eddig is több rekordot megdöntöttek. Barack Obama szenátor, a Demokrata Párt valószínű elnökjelöltje várhatóan megszerzi egykori riválisa, Hillary Clinton adományozóinak támogatását. Obama április végéig - ez a Szövetségi Választási Bizottság legfrissebb adata - 265,4 millió dollárt gyűjtött kampányához, a volt first lady 214,9 milliót, a republikánus John McCain pedig 96,7 milliót kapott.

Egy másik szakértő, Howard Reiter, a Connecticut Egyetem politikatudományi professzora is arról beszélt: Clinton sok támogatója fog Obama mögé felsorakozni, különösen ha a volt first lady aktívan az illinois-i szenátor mellé áll. Obama stábja pénteken jelezte, hogy jövő héttől együtt kampányol a két politikus. Reiter szerint sok új adományozó fog előkerülni, aki arra várt, hogy kitisztuljon a helyzet az előválasztások után.

A George Washington Egyetem kampányfinanszírozási főiskolájának igazgatója, Michael Malbin is egyetértett a többi elemzővel, hozzátéve, hogy szerinte Obama lényegesen több adományt tud majd összegyűjteni republikánus vetélytársánál, de McCain szenátor ennek ellenére sem fog "elsüllyedni", "pénzügyileg versenyképes marad".