Kampánya pénzelésében is újít Obama

Vágólapra másolva!
Nem kér állami finanszírozást elnöki kampányához Barack Obama - jelentette be internetes videóüzenetben a demokrata jelölt. Obamának több mint 80 millió dollár közpénz járna, de szerinte a rendszer rossz, ezért az interneten kér néhány dolláros adományokat híveitől. A módszer a politikaiak mellett gazdasági előnyökkel is járhat, hiszen így a kampányköltések határa a csillagos ég.
Vágólapra másolva!

"Mondd ki a függetlenségedet!" - üzente honlapján támogatóinak Barack Obama, aki a demokrata párt jelöltje lesz a novemberi amerikai elnökválasztáson. A szenátor csütörtökön bejelentette, nem kér a jelölteknek járó közfinanszírozásból, amely ugyan több mint 80 millió dollárt jelent, de korlátozná az adománygyűjtési lehetőségeit. E helyett olyan kampányt kíván szervezni, amelyet kizárólag a támogatói finanszíroznak, akik annyi pénzt adnak össze, amennyit csak jónak látnak.

A CNN szerint a közfinanszírozás 1976-os bevezetése óta Obama az első elnökjelölt, aki nem kíván élni a lehetőséggel, hogy szövetségi pénzből fedezze kampányköltségeit. Az illinois-i szenátor szerint a döntés nem volt könnyű, különösen, hogy ő maga támogatja egy erős állami kampányfinanszírozás bevezetését. A jelenlegi rendszer azonban nem működik - állítja Obama, aki szerint a kampányokat valójában az úgynevezett 527-es csoportok uralják.

Az elnevezés az amerikai adótörvény 527. paragrafusából származik, amely lehetővé teszi, hogy a politikai akcióbizottságoknak (PAC) nevezett szervezetek pénzt gyűjtsenek és költsenek politikai célokra. Így megkerülhető az a rendelkezés, amely szerint az a jelölt, aki igénybe veszi a közfinanszírozást, nem fogadhat el privát adományokat, és kampányának költségei nem haladhatják meg a jelenleg körülbelül 85 millió dolláros határt.

Bár teljesen egyértelmű, hogy a PAC-ok kampányfinanszírozást végeznek, ezeket az összegeket nem számolják bele a jelöltek kampánykasszájába, hivatalosan a szervezetek saját kampányokat folytatnak. A legnagyobb ilyen csoport a Soros György nevével fémjelezett America Coming Together, amely 2004-ben 76 millió dollárt költött a demokratákat támogató akciókra, többek közt 12 millió telefonhívás lebonyolítására.

"Hello, itt Barack Obama"

A másik emlékezetes csoportosulás a Swift Boat Veterans for Truth (Járőrhajós Veteránok az Igazságért) volt, amely 2004-ben milliókat költött arra, hogy az interneten, könyvben és fizetett hirdetésekben kétségbe vonja John Kerry demokrata elnökjelölt Vietnamban szerzett kitüntetéseinek jogosságát, illetve hazafiatlan színben tüntetesse fel őt.

"John McCain kampánya és a Republikánus Nemzeti Bizottság washingtoni lobbisták és speciális érdekeltségű PAC-ok adományaiból működik" - támadta republikánus riválisát Obama. A bejelentés azt a képet is erősíteni kívánja, hogy Obama valóban változtatni akar a washingtoni politikán, fellép például a befolyásos lobbi csoportok ellen, és a kisemberek "öt- tíz- és húszdolláros adományaiból" építi fel kampányát.

Az internetes pénzgyűjtő kampány szlogenje és képi megjelenítése is az 1776-os függetlenségi nyilatkozatra utal. Első célkitűzése is szimbolikus, hiszen július 4-ig, az amerikai függetlenség kimondásának évfordulójáig 50 ezer ember csatlakozását remélik. Ez minden bizonnyal sikerülni is fog, hiszen Obama honlapja szerint két héttel a határidő előtt már 42 ezer ember adományozott kisebb-nagyobb összeget.

Bár a bejelentés megfogalmazása magasztos, Obama konkrét anyagi előnyöket kovácsolhat a döntésből, hiszen nem kell tartania magát a 85 millió dolláros költési határhoz. Munkatársai azt remélik, 200-300 millió dollár folyhat be a kasszába. A demokrata jelölt ugyanis már az előválasztási kampány kezdete óta sikeresen használta az internetes pénzgyűjtés eszközét, és a CNN szerint 2007 januárja óta több mint 272 millió dollárt gyűjtött össze, ebből közel 31 milliót idén áprilisban.

Republikánus riválisa ennek kevesebb mint a felét tudta összeszedni, körülbelül 100 millió dollárt. McCain a bejelentés után támadásba is lendült: azt mondta, Obama lépése nyugtalanságot kelthet az amerikaiakban, és a közfinanszírozás visszautasítása csak egy a demokrata szenátor számos pálfordulása közül.