Kurd gyerekkórust fenyeget börtön Törökországban

Vágólapra másolva!
Akár ötéves börtönbüntetést is kaphat egy egész gyerekkórus Törökországban. A 12-17 éves gyerekeket azzal vádolják, hogy a kurd szeparatista mozgalmat népszerűsítették. Egy San Francisco-i zenei fesztiválon ugyanis kurd nyelvű indulót énekeltek - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Egy kurd gyerekkórus tagjait fenyeget ötéves börtönbüntetés Törökországban, akiket az ország déli részében állítottak bíróság elé. A kórust - amelynek tagjai 12-17 éves gyerekek - kurd szeparatista propaganda terjesztésével vádolják. A gyerekkórus San Franciscóban részt vett egy világzenei fesztiválon, ahol kurd nyelvű indulót adtak elő. A dal a török hatóságok szerint a kurd szeparatista mozgalom, a PKK himnusza - írja a BBC.

A vádirat szerint a világzenei fesztiválon a PKK zászlait is lengették a kórus tagjai, tehát fellépésük a terroristák melletti propagandának minősül. Mindezek miatt Diyarbakir város bírósága előtt három tizenéves kórustagnak kell felelnie, és akár ötéves börtönbüntetésre is számíthatnak. A bíróságon - amely Törökország délkeleti, jórészt kurdok lakta részében található - általában felnőttek súlyos bűntetteit tárgyalják. Hat további, fiatalabb (12-15 éves) kórustag a fiatalkorúak bírósága elé kerül júliusban, ugyanazon vádakkal.

A BBC-nek a kórus egyik tagja azt mondta: az indulót régi kurd nyelvre írták, ezért sem ő, sem barátai nem értették a szöveget. A kórus a kurd kultúrát akarta megmutatni, és nem volt politikai célja - mondta.

Az üggyel kapcsolatos közleményében az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet kijelentette: egy hagyományos kurd dal eléneklése nem jelenthet fenyegetést a közrendre, ezért a kifejezés szabadságának része. A gyerekeket azért börtönözhetik be, mert éltek ezzel a jogukkal - szögezte le az AI.

Törökországban az 1980-as évek óta folyik a harc a PKK-val - az ellenségeskedés eddig 40 ezer emberéletet követelt. Törökországban ma jóval szélesebbek a kurdok jogai, mint a PKK létrejöttekor, amikor hivatalosan még a kurdok létezését is tagadták - ma engedélyezik a kurd nyelvórákat, és a török állami tévé sugároz kurd nyelvű műsort.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szigorú korlátozásokat feloldották volna - írja a BBC. Azokat, akik hangsúlyozzák kurd identitásukat, országszerte gyanakvással figyelik, a hatóságok pedig rendre szabnak ki büntetést a PKK melletti propagandáért, vagy a szeparatizmus támogatásáért.

Bár a kurd politikai pártnak húsz képviselője ül a török parlamentben, a szervezet ellen vizsgálat folyik, és hamarosan be is tilthatják. A pártot azzal vádolják, hogy kapcsolatban áll a PKK-val, és "az állam integritása elleni törekvések gócpontja". Kurd emberjogi szervezetek pedig azt állítják: a két évvel ezelőtti etnikai zavargások során érintett számos gyerek ellen még ma is bírósági eljárás folyik. A gyerekeket azzal vádolják, hogy támogatják a PKK-t, illetve soraiba tartoznak - írja a BBC.