Százezer embert telepítettek ki Szecsuánból

Vágólapra másolva!
A kínai esős évszak azzal fenyeget, hogy a földrengés miatt meggyengült hegyoldalak sárfolyamként zúdulnak alá. A veszélyben lévő embereket kitelepítik. Az árvíz már 134 ezer házat döntött romba.
Vágólapra másolva!

Több mint 111 ezer embert kellett kitelepíteni a szecsuani földrengés epicentrumának közeléből, miután a heves esőzések miatt a kínai hatóságok újabb katasztrófától tartanak.

A Szecsuan tartomány közigazgatási központjától, Csengtutól északnyugatra lévő Vencsuan településről három nap alatt mintegy 72 ezer embert menekítettek biztonságos helyre. A földcsuszamlások által veszélyeztetett többi területen éppen az eső kezdete előtt, csütörtök este 8 órára fejezték be az emberek átköltöztetését.

A mentőalakulatok összesen 2458 átmeneti szállást és 34 ezer sátrat állítottak fel az újonnan kitelepített lakosoknak. A szakemberek attól tartanak, hogy az esős évszak beálltával a földrengések következtében meggyengült hegyoldalak sárfolyamként zúdulnak alá.

A május 12-i, a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földmozgás a legfrissebb hivatalos adatok szerint 69 180 ember életét követelte, további 17 406 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván.

A dél-kínai tartományokat sújtó árvizek az idén legalább 176 halálos áldozatot követeltek, 52 ember sorsa egyelőre ismeretlen. Kína kilenc tartományában összesen 1,66 millió embert menekítettek biztonságos helyre. A medrükből kilépő folyók 134 ezer házat döntöttek romba, a termés 2,32 millió hektárnyi területen ment tönkre, az anyagi kár eléri a 27,7 milliárd jüant, azaz közel 633 milliárd forintot.