Hétszáz tibeti tüntetőt vettek őrizetbe Nepálban

2008.06.19. 17:18

A kínai nagykövetség előtt tüntető tibeti emigránsokat vettek őrizetbe csütörtökön Katmanduban. Előállították a száműzetésben élő tibetiek három vezetőjét is.

Rekordszámban vett őrizetbe csütörtökön a nepáli rendőrség tibeti emigránsokat, akik Katmanduban a kínai nagykövetség előtt tüntettek. A mintegy hétszáz előállított között van a száműzetésben élő tibetiek három vezetője is.

"Nepál területét politikai célokra használják ki, felforgatják az ország békéjét, aláássák a biztonságát" - indokolta az intézkedést a főváros, Katmandu rendőrfőnöke.
   
Nepálban az április10-én tartott parlamenti választásokat a maoista gyökerű Nepáli Kommunista Párt nyerte meg, s Peking nyomására a hatóságok megtiltották a Kína elleni tüntetéseket. A márciusban kezdődött megmozdulások a kínai földrengés áldozataira való tekintettel félbeszakadtak május közepén, s csak június elején folytatódtak, de azóta napi rendszerességűek. A rendőrség az őrizetbe vett személyeket még aznap szabadon szokta engedni. Nepálban legalább 20 ezer tibeti menekült él, s évről évre mintegy 2500-an érkeznek, de többségük tovább utazik Indiába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK