Háborús bűnökkel vádolja Busht egy volt tábornok

Vágólapra másolva!
Az elnök és közvetlen környezete adott felhatalmazást az amerikaiak által elkövetett kínzásokra, így maguk is háborús bűnöket követtek el - állítja egy nyugalmazott amerikai tábornok. Antonio Taguba az Orvosok az Emberi Jogokért nevű szervezet jelentéséhez írt tanulmányában felelősségre vonást követel. A Fehér Ház nem kommentálta a tábornok kijelentéseit.
Vágólapra másolva!

Háborús bűnöket követett el a Bush-kormány - állítja Antonio Taguba, nyugalmazott amerikai tábornok. Taguba, aki korábban az iraki Abu Graib börtönben végrehajtott kínzások ügyében vezetett vizsgálatot, arról írt új jelentésében, hogy az amerikaiak embertelenül bántak foglyaikat Irakban, Afganisztánban és a kubai Guantánamón: megkínozták őket, verést, elektromos sokkot, szexuális megalázást és más kegyetlen módszereket alkalmazva.

"A több év alatt lefolytatott kormányzati vizsgálatok, a napvilágra került sajtóbeszámolók és jogvédő szervezetek jelentései alapján többé nem lehet kétség afelől, hogy a mostani kormány háborús bűnöket követett-e el" - olvasható a jelentésben. Taguba megállapította: az egyetlen kérdés az maradt, hogy felelősségre fogják-e vonni azokat, akik utasítást adtak a kínzásokra. A nyugalmazott tábornok egyértelművé tette: a hadsereg főparancsnoka (azaz maga Bush elnök) és környezete adott felhatalmazást a módszeres kínzásokra.

A jelentést, amelyben a tábornok megfogalmazta bírálatát, az Orvosok az Emberi Jogokért nevű szervezet készítette. A csoport szerint az eddigi legmélyrehatóbb orvosi és pszichológiai vizsgálat eredményét foglalták össze arról, hogy az amerikaiak milyen bánásmódban részesítették foglyaikat. A jelentés 11 olyan személy vizsgálatán alapul, akit a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után létesített börtönrendszerben hosszú ideig fogva tartottak, végül vádemelés nélkül szabadon engedtek.

Az orvosok, köztük a kínzások következményeit jól ismerő szakértők kiterjedt vizsgálatokat és interjúkat folytattak, külön figyelmet fordítva annak kiszűrésére, ha valamelyik volt fogoly túloz. Kiderült, hogy a férfiakkal kegyetlenül bántak, például teljes elszigeteltségre ítélték, alvásmegvonással, veréssel, elektrosokkal próbálták megtörni őket, egyikükkel vizeletet is itattak.

A liberális McClathy hírportál a jelentés kapcsán emlékeztetett arra, hogy Bush elnök többször kijelentette: az Egyesült Államok nem tűri meg a kínzást. A Pentagon szóvivője, J. D. Gordon kilátásba helyezte a bűnösök felelősségre vonását, amennyiben alaposan kivizsgálják az embertelen bánásmódra vonatkozó állításokat és azok beigazolódnak. A Fehér Ház - mint szóvivője, Kate Starr közölte - nem kommentálja Taguba véleményét.