Törékeny tűzszünet kezdődött Gázában

2008.06.19. 6:54

Tűzszünet lépett életbe a Gázai övezetben, tartós nyugalomban viszont sem Izrael, sem a másik fél, a Hamász iszlamista szervezet nem bízik. A fegyvernyugvás kudarca esetére az izraeli kormányfő újabb gázai övezeti behatolást ígért.

Csütörtök reggel életbe lépett a Gázai övezetben a Hamász iszlamista szervezet és Izrael közötti tűzszünet. Az egyiptomi közvetítéssel létrejött fegyvernyugvással kapcsolatban mindkét fél borúlátó: kételkednek abban, hogy tartós lehet.

A tűzszünetet megelőzően csütörtök hajnalban egy izraeli rakéta megölt egy palesztin fegyverest, egy másikat pedig megsebesített. A rakéta Gáza városától délre csapódott be - közölték orvosok. Izrael déli részére ugyanekkor tucatnyi rövid hatótávolságú palesztin rakéta és aknagránát hullott, ezek azonban nem okoztak komolyabb károkat.

"A nyugalom törékeny, és feltehetően rövid életű lesz" - fogalmazott Ehud Olmert izraeli kormányfő Tel-Aviv közelében mondott beszédében, hivatalos megállapodás híján a fegyverszünet helyett kevésbé pontos kifejezést használva. "A Hamász és más terrorista szervezetek ... nem változtattak irányvonalukon és nem lettek békepártiak" - tette hozzá a kormányfő, aki ismét kilátásba helyezett egy gázai övezeti behatolást, ha a tűzszünet összeomlik.

A Hamász, amely tavaly júniusban vette át erővel az ellenőrzést a Gázai övezet felett a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatahtól, az ellenségeskedések felfüggesztésétől az izraeli blokád enyhülését várja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK