Rakéták csapódtak be Dél-Izraelben

Vágólapra másolva!
Harmincnyolc rakétát lőttek ki Izrael déli részére a Gázai övezetből, az izraeli légierő két légicsapással válaszolt az övezet északi része ellen szerdán, a Hamász és a zsidó állam közötti tűzszünet életbe lépése előtti napon.
Vágólapra másolva!

Kórházi források és egy szemtanú beszámolója szerint a dél-izraeli Szderótban egy nőt megsebesített az egyik házba becsapódott rakéta, a Gázai övezetben pedig két fegyveres férfi sérült meg a légitámadásokban.

Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász kedden állapodott meg a féléves tűzszünetben. Az egyezség értelmében a Hamász beszünteti az izraeli települések elleni rakéta- és aknavető-támadásait, Izrael pedig a Gázai övezet elleni katonai akcióit. Izrael ígéretet tett arra, hogy a jövő héten fokozatosan elkezdi feloldani az övezet blokádját.

Bár Ehud Olmert izraeli miniszterelnök figyelmeztetett, hogy a tűzszünet törékenynek és rövidnek bizonyulhat, a nemzetközi közösség, Washingtontól Damaszkuszig, egybehangzóan üdvözölte a megállapodás megkötését.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt reméli, hogy a tűzszünet életbe lépése után erősödik a biztonság és javulnak a létkörülmények a Gázai övezetben, valamint vége szakad az izraeli célpontok elleni palesztin támadásoknak.

Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki szerdán érkezett az arab országokban tett körútja utolsó állomására, Jemenbe, jó hírnek nevezte, hogy Izrael és a Hamász megállapodott a tűzszünetben.