Lezárták a Politkovszkaja-gyilkosság nyomozását

Vágólapra másolva!
Lezárták a nyomozást Anna Politkovszkaja újságíró meggyilkolásának az ügyében - jelentették be az orosz hatóságok. Három vádlott őrizetben van, a szerepükről azonban nem tudni semmit, és a nyomozók azt sem közölték, hogy mi motiválhatta az újságíró megölését.
Vágólapra másolva!

Az újságíró-gyilkosság nyomozása során korábban többeket őrizetbe vettek és vizsgálati fogságban tartottak, de az eljárás három ember kivételével a többiről bebizonyította, hogy nincs közük Politkovszkaja megöléséhez. Az eljárás jelenlegi három vádlottja Szergej Hadzsikurbanov, valamint Dzsabril és Ibrahim Mahmudov.

A nyomozásról Vlagyimir Markin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság szóvivője adott tájékoztatást, azt azonban nem közölte, hogy a három nevesített vádlottnak pontosan mi lehetett a szerepe a gyilkosságban, és arról sem beszélt, hogy mi motiválhatta az újságíró megölését. A bizottság tájékoztatása szerint egy negyedik vádlottja is van az ügynek, aki a biztonsági szolgálatnál dolgozik, és aki ellen hivatali visszaélés a vád. A gyilkos fegyver elsütésével egy Rusztam Mahmudov nevű férfit gyanúsítanak, aki azonban szökésben van.

Anna Politkovszkaja a csecsenföldi konfliktus okainak és alakulásának, az emberi jogok csecsenföldi megsértéseinek feltárásával, a témáról szóló oknyomozó cikkekkel szerzett hírnevet. 2006. október 7-én ölték meg annak a háznak a kapualjában, ahol lakott. Halála külföldön nagy visszhangot váltott ki, de Oroszországot nem rázta meg igazán az eset a BBC tudósítója szerint.

A megölt újságírónő kollégái és családtagjai folyamatosan követelik, hogy ne csupán a gyilkosságot végrehajtókat találják meg és ítéljék el, hanem a megrendelőket is. Az utóbbiakról egyelőre nem sokat tudni, bár Dmitrij Dovgij, a nyomozati bizottság egyik vezetője állásából való felfüggesztése után egy interjúban azt mondta: a megrendelő Borisz Berezovszkij Londonban élő orosz milliárdos, és "a cél Politkovszkaja eliminálása mellett legalább annyira a rendvédelmi és az igazságügyi szervekkel szembeni bizalom aláásása volt".