Az oroszok többsége helyesli a cenzúrát

Vágólapra másolva!
Az oroszok közel hatvan százaléka szükségesnek tartja, hogy az állam cenzúrázza a médiumokat, a szerinte félretájékoztató, erőszakot vagy közönséges tartalmakat terjesztő forrásokat - derül ki egy szerdán ismertetett felmérésből.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek 58 százaléka szerint szükséges a cenzúra, 26 százalékuk szerint egyenesen "feltétlenül szükséges", de további 32 százalék is úgy véli, hogy "inkább szükséges", mint nem - állapítható meg az Oroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) vizsgálatának eredményéből.

Ezzel szemben az oroszok közel egynegyede (24 százalék) gondolja csak, hogy a média tevékenységét nem szükséges cenzúrának alávetni, s a válaszadók mindössze 8 százaléka mondta azt, hogy ez "teljesen szükségtelen". A felmérést május 31-én és június 1-jén végezték el, egy 1600 fős, Oroszország egészét reprezentáló mintán, s az eredmény hibahatára az intézet szerint legfeljebb 3,4 százalék.

Az államfői posztot 1999-től 2008 májusáig betöltő, azóta miniszterelnökké kinevezett Vlagyimir Putyin elnökként az állam ellenőrzése alá vonta az oroszországi média döntő részét, egyebek közt megszűnésre kényszerítve a független televíziós csatornákat. Néhány országos napilap és az Eho rádió mindazonáltal máig őrzi a hatalomtól független, azt bíráló hangját.