Al Gore: Már a kutyák is változást akarnak

Vágólapra másolva!
Élesen bírálta George Bush politikáját Al Gore, aki szerint Amerikában már a kutyák és macskák is tudják, mi a tétje a választásnak. A volt alelnök - aki bejelentette, támogatja Barack Obama kampányát - a jelenlegi kormányzat hibái közzé sorolta azt is, hogy mérgező kínai állateledel került forgalomba. A Nobel-békedíjas Gore szerint Bush nyolc hivatali éve alatt megszégyenítette az alkotmányt.
Vágólapra másolva!

"Nyolc év után, amikor az alkotmányunkat megszégyenítették és nem tartották tiszteletben, változásra van szükségünk" - hangoztatta Al Gore volt amerikai alelnök hétfőn Detroitban, ahol bejelentette, hogy mindent megtesz Barack Obama demokrata párti szenátor elnökké választása érdekében. A Nobel-békedíjas környezetvédő Obama kampányának fő jelszavára, a változásra helyezte a hangsúlyt.

Bill Clinton egykori alelnöke most először biztosította támogatásáról nyilvánosan Barack Obamát. A demokrata előválasztás során semleges maradt, pedig sokan arra számítottak, hogy már csak korábbi pozíciója révén is Hillary Clinton mögé fog állni. Mivel ezt nem tette meg, ezért felmerült, hogy némaságával gyakorlatilag Obamát támogatta.

A demokrata párt egyik legbefolyásosabb személyiségeként számon tartott Gore szenvedélyes hangon támadta George Bush elnököt, aki a 2000. évi választáson máig vitatott módon legyőzte őt. Gore több szavazatot kapott, mint republikánus vetélytársa, de a legfelsőbb bíróság az akkori patthelyzetet a floridai szavazatok újraszámlálásának leállításával oldotta föl, így Bush szerezte meg az elektori szavazatok többségét.

Al Gore sorolta Bush hibáit, kezdve a Katrina-hurrikánra adott elhibázott választól a gazdasági bajokon át a külpolitikai melléfogásokig. Még azt is a Bush-kormány hibájául rótta fel, hogy ólommal szennyezett játékok és mérgező anyagokat tartalmazó háziállat-eledel került Kínából az amerikai piacra.

"Már a kutyáink és macskáink is megtanulták, hogy a választásnak tétje van (...) ez a választás jobban számít, mint korábban bármikor, mert Amerikának változásra van szüksége, jobban, mint bármikor" - mondta a 20 ezres tömeg előtt. Gore a gyűlésen arról is beszélt, hogy John McCain szenátor, a republikánus elnökjelölt, vietnami veterán minden tiszteletet megérdemel, de kijelentette: a kor és a tapasztalat nem egyenlő a jó ítélőképességgel, amely Obamát jellemzi. Utalt rá, hogy a demokrata szenátor a kezdetektől ellenezte az iraki háborút.

Barack Obama hétfőn bejelentette, hogy még a novemberi elnökválasztás előtt elutazik Afganisztánba és Irakba. McCain az utóbbi hetekben többször keményen bírálta riválisát, amiért nincsenek közvetlen információi az iraki helyzetről. Obama eddig csak egyszer, 2006 januárjában járt Irakban egy kongresszusi küldöttség tagjaként, McCain viszont már nyolcszor utazott el az arab országba, legutóbb márciusban.