Nem jutnak messze a klímaváltozás elől menekülők

Vágólapra másolva!
Újra nő a menekültek száma világszerte. Tavaly 3 millióval több ember hagyta el otthonát konfliktusok miatt, mint az elmúlt években. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint az emberek egyre nagyobb mértékben a klímaváltozás okozta konfliktusok elől menekülnek, de több más, egymást gerjesztő tényező is közrejátszik. Többségük nem jut messzire: hazája határain belül köt ki jogfosztottként, menekülttáborokban.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás és az általa okozott konfliktusok miatt egyre több embert kényszerül elhagyni otthonát, állítja az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR). Az elsősorban az afganisztáni visszatelepülések révén évekig javuló menekültügyi mutatók ismét romlanak. 2007-ben a konfliktusok elől menekültek száma 37,4 millióra nőtt, ami több mint 3 milliós emelkedés a korábbi adatokhoz képest - derül ki a UNHCR kedden közzétett adataiból. Az ENSZ szerint ez a szám példátlan, ráadásul nem számolták bele azokat, akik természeti katasztrófák vagy a szegénység elől menekültek el.

Antonio Guterres menekültügyi főbiztos szerint a klímaváltozás mind fontosabb tényező az emberek elvándorlásában, főként az egyre szűkösebb természeti források - például víz - okozta konfliktusok révén. "A klímaváltozás a kényszerű elvándorlások egyik fő okává vált, mind a környezetre kifejtett közvetlen hatása - az emberek már nem tudnak megélni azokon a területeken, ahol addig éltek -, mind szélsőséges szegénység és konfliktusok révén" - mondta Guterres a brit The Guardiannak.

A főbiztos szerint egyre több otthonát elhagyó emberrel kell számolnunk. A klímaváltozás azonban nem az egyetlen ok, mivel a gazdaság globális lassulása, a konfliktusok és az üldöztetés, illetve ezek egymást is erősítú hatása is közrejátszik a menekülthullám gerjesztésében. Emiatt egyre nehezebb kategorizálni a menekülteket, az alapján, hogy mi elől futnak.

A portugál diplomata a héten Londonban kampányol a pénteki menekültek világnapja alkalmából. Guterres szerint a kormányok nem voltak képesek megfelelni a menekültek ellátása okozta kihívásoknak.

A menekültek ügyét hátráltatja jogi megkülönböztetésük is: a határokon át menekülők automatikusan az UNHCR felelősségi körébe kerülnek, az országhatárokon belül vándorlók viszont nem. 2007-ben utóbbiak számát 26 millióra becsülték, de csak körülbelül 50 százalékuk kap segítséget a nemzetközi szervezettől. "Saját kormányaik védelme alatt maradnak, ám ezek a kormányok gyakran maguk is a probléma részei, nem pedig megoldói" - mondta. Guterres szerint felül kellene vizsgálni a belső menekültek jogállását.

Guterres kritizálta Nagy-Britannia - főként az irakiakkal szembeni - menekültügyi gyakorlatát. A menekültkérelmek alig 15 százalékát hagyják jóvá, miközben a rendszer elvárja, hogy a kérelmezők bebizonyítsák: valóban üldöztetés és erőszak miatt menekültek, ami nem egyszerű.