Lecsuktak egy ellenzéki újságírót Kínában

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették a kínai hatóságok Huang Csi ellenzéki újságírót és emberi jogi aktivistát, aki épp a földrengés sújtotta Szecsuánban írt cikket a gyermekeiket elvesztett családokról. Huang korábban már öt évet ült börtönben a honlapján közzétett, a hjatóságok által felforgatónak ítélt cikkei miatt.
Vágólapra másolva!

Államtitkok birtoklása címén őrizetbe vették Huang Csit, az egyik legismertebb kínai ellenzékit, aki szókimondó cikkekben bírálta a hatóságokat a világhálón - közölte családja és egy kínai emberi jogi szervezet. A 64Tiengvang emberi jogi honlap alapítóját Szecsuan tartomány fővárosában, Csengtuban vették őrizetbe - mondta 74 éves anyja, aki hétfőn a rendőrségtől értesült fia elfogásáról, de mást nem hoztak tudomására.

A Human Rights in China emberi jogi szervezet úgy tudja, hogy Huangot június 10-én fogták el, miután a májusi földrengéstől sújtott szecsuani térségekben járt és cikket írt azokról a szülőkről, akik elvesztették gyermekeiket a természeti csapásban. A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet szerint Huang eltűnése valószínűleg összefügg a világhálón megjelent írásaival, amelyekben bírálta a kormányt a 70 ezer emberéletet követelő földrengéssel kapcsolatos intézkedéseiért.

Huang az évtized első felében öt évet ült börtönben, miután felforgatás címén elítélték a honlapján közzétett politikailag kényes cikkek miatt. Kiszabadulása után, 2005-től számos ügyet felkarolt, az 1989-es Tienanmen téri tüntetések leverésekor meggyilkoltak családjainak támogatásától a hatóságokkal birtokvitába keveredett földművelők panaszainak közreadásáig. Kínában az államtitkok birtoklása gyakori vád azokkal a rendszerbírálókkal szemben, akiket el akarnak hallgattatni a hatóságok.