Sötét államoktól féltik a megkerült atomtitkokat

Vágólapra másolva!
Nem tudják, ki juthatott hozzá annak a nukleáris robbanófejnek a terveihez, amelyek egy svájci mérnök számítógépéről kerültek elő. Az évek óta őrizetben lévő mérnök vastagon benne volt a pakisztáni Abdul Kádir Khan által szervezett fegyvercsempész-hálózatban, amelyet Líbiának szánt urándúsító-berendezések leszállítása során buktattak le 2003-ban.
Vágólapra másolva!

Fejlett és kompakt méretű nukleáris robbanófej tervei kerültek elő még 2006-ban annak a svájci mérnöknek a számítógépéről, aki vastagon benne volt a pakisztáni Abdul Kádir Khan által vezetett fegyvercsempész-hálózatban. A terveket erősen titkosított fájlokban találták meg Svájcban, és jelenleg feltehetően az amerikai hatóságoknál és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél (NAÜ) is vannak belőle másolatok - írja a brit The Guardian. Félő azonban, hogy további másolatok is léteznek, amelyek hollétéről senki nem tud. Nem kizárt, hogy olyan államok birtokába is kerültek, amelyek évek óta igyekeznek nukleáris arzenált kifejleszteni.

David Albright amerikai fizikus volt ENSZ-fegyverellenőr - a Khan hálózata elleni NAÜ-vizsgálatok vezetője - szerint a kisebb méretű robbanófejet könnyen rá lehetne illeszteni az ismert iráni és észak-koreai ballisztikus rakétákra, mint amilyen a Shahab-III vagy a Nodong. Albright szerint Khanék már régóta eladhatták a terveket "a világ legpiszkosabb rezsimjeinek". A fizikus szerint a robbanófej terveiből Teheránnak és Phenjannak is juthatott. "Mindketten nehézségekbe ütköztek egy elég kis méretű robbanófej építése során, amely illene ballisztikus rakétáik tetejére és ezek a tervek pont jók lehettek nekik" - írja Albright jelentésében, amelyet idén akartak nyilvánosságra hozni, de kiszivárgott az amerikai The Washington Posthoz.

Az újabb típusú robbanófejek tervei a hálózatban szerepet vállaló mérnökök ellen folyó svájci nyomozás során kerültek elő. A svájci kormány az elmúlt hónapokban 30 ezer fájlt és dokumentumot törölt le Urs Tinner svájci mérnök gépéről, aki állítólag vastagon benne volt Khanék ügyeiben, de a CIA-nak is kémkedett. Tinner négy éve van őrizetben, bátyjával együtt, apja, a Khant 30 éve ismerő Friedrich is előzetesben volt egy ideig. Pascal Couchepin svájci elnök szerint a megsemmisített dokumentumok között voltak nukleáris fegyverek, gázcentrifugák és távirányítású rakétarendszerek tervei is.

Khan hálózatát 2003-ban buktatták le, amikor kiderült, hogy iráni, észak-koreai és líbiai nukleráis programoknak nyújtott titkos segítséget. Albright azóta vizsgálja Khanék tevékenységét. Khanék akkor buktak le, amikor az amerikai és brit hírszerzés lekapcsolt egy hajórakomány Líbiának szánt urándúsító felszerelést és műszaki dokumentációt. Líbia akkor felhagyott nukleáris programjával. Akkor még egy régebbi, kínai eredetű robbanófej tervei kerültek elő. Az Albright jelentése által taglalt újabb típusó robbanófej terveire 2006-ban bukkantak Svájcban, miután sikerült feltörni Tinner számítógépének titkosítását.

A fájlokat a svájciak amerikai és IAEA-felügyelet alatt semmisítették meg. Mark Fitzpatrick, a International Institute for Strategic Studies munkatársa szerint azonban biztos, hogy készültek róluk korábban másolatok, de azt senki nem tudja, hol lehetnek ezek. A fájlokat feltehetően feltöltötték Khan hálózatának dubaji központi számítógépeire is. Albright szerint a tervek hasonlóak egy pakisztáni robbanófejtípuséhoz. Khan, a csempészhálózat feje pakisztáni. Az ország atomprogramjának hőseként tisztelik. Jelenleg házi őrizetben van hazájában, és a pakisztáni hatóságok nem engedik a közelébe sem az IAEA, sem az USA vizsgálóit.