Teljhatalomra hajt az USA Irakban

Vágólapra másolva!
Az amerikai katonák és hírszerzők gyakorlatilag bármit büntetlenül megtehetnének Irakban, ha a bagdadi kormány elfogadja az USA Irakra vonatkozó új biztonsági szerződését, de még az amerikai állampolgárok is szabad fegyverviselési jogot kapnának - állítja a National Security Archive. A terveket öt éve, az iraki offenzívát megelőzően dolgozták ki, ám hivatalosan eddig még nem fogadták el őket. Most viszont George Bush amerikai elnök nagyon nyomul: azt akarja, hogy Irak hosszútávú biztonsági szerződést írjon alá az USA-val.
Vágólapra másolva!

Lényegében megszűnhet Irak szuverenitása, ha a bagdadi kormány elfogadja az Egyesült Államok Irakra vonatkozó új biztonsági szerződéscsomagját - állítja az amerikai George Washington University által működtetett, közérdekű adatok nyilvánosságáért küzdő National Security Archive a birtokába került dokumentumokra hivatkozva.

A biztonsági szerződés első terveit még 2003 végén dolgozták ki a Pentagonban. A terv egyes részeinek titkosítását két hete oldották fel.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma még az iraki offenzíva megkezdése előtt felvázolta az amerikai hadsereg, valamint az országba érkező hírszerzők és kisegítő személyzet biztonságára vonatkozó elképzeléseit. A szerződés elsősorban az amerikai hadsereg felelősségre vonásának elkerülését és az amerikai hírszerzés, valamint egyes vezető gazdasági személyek teljes érinthetetlenségének biztosítását szolgálta volna - állította a The Independent iraki tudósítója.

A tanulmányban közzétett dokumentumok szerint az öt évvel ezelőtti tervek főleg a hadsereg Irakba történő szabad - a bagdadi kormány által nem ellenőrizhető és nem kifogásolható - ki és bejárását, a hadseregnek szánt fegyverszállítmányok (katonai járművek, kisegítő eszközök, lőfegyverek és muníció) korlátlan, és vámmentes behozatalát, az amerikai személyek teljes - az iraki törvények felett álló - immunitását, az iraki létesítmények korlátlan és ellenszolgáltatás nélküli használatát és az amerikai állampolgárok szabad fegyverviselését eredményezte volna. A dokumentumokból az nem derült ki, hogy az iraki fél végül aláírta-e az amerikaiak által kidolgozott terveket.

Állam az államban

A The Independent szerint azonban George Bush amerikai elnök hosszútávú biztonsági szerződést akar aláíratni az iraki kormánnyal, és ennek érdekében az USA a pénzügyi szankcióktól sem riad vissza. Az esetleges bagdadi makacskodás esetén ugyanis az Egyesült Államok a New York-i bankban lévő, közel 50 milliárd dollár értékű (7850 milliárd forint) iraki valutatartalék befagyasztásával fenyegette meg a Núri al-Máliki kormányát.

Az új szerződést - amely az öt éve kidolgozott terveket venné alapul - Washington még július 31-e előtt szeretné elfogadtatni az iraki kormánnyal. Az amerikaiak ezzel államot hoznának létre az államban. A biztonsági szerződés értelmében ugyanis az amerikai állampolgárok teljes jogi és személyi védettséget élveznének Irakban. Nem vonatkoznának rájuk a bagdadi törvények, mentesülnének mindenféle adótól és vámtételtől, a katonák és a hírszerzés pedig büntetlenül, és iraki jóváhagyás nélkül, szabadon tevékenykedhetne az országban.

Az iraki miniszterelnök egyelőre elég szűkszavúan nyilatkozott a biztonsági szerződésekkel kapcsolatban. Núri al-Máliki csak annyit közölt: az eddigi egyeztetések zsákutcába jutottak, és egyik fél sem hajlandó engedni saját álláspontjából, ezért az iraki kormány múlt hét pénteken felfüggesztette a tárgyalásokat.

A tanulmány szerint azonban, ha július végéig mégis aláírásra kerülne a Bush kormányzat által erőltetett biztonsági szerződés, úgy a tényleges katonai és politikai irányítás egyértelműen az USA kezébe kerülne. A The Independent bagdadi tudósítója szerint az év végén leköszönő amerikai elnök ezzel igazolná az iraki offenzíva sikerét és eredményességét.