Bush ellen tüntetőket vettek őrizetbe Londonban

Vágólapra másolva!
Összecsaptak a rendőrök a George Bush amerikai elnök ellen tüntetőkkel Londonban vasárnap este, mikor a brit fővárosba érkezett az európai búcsúkörutat tartó politikus. A tiltakozók megpróbáltak áthatolni a kordonon, többeket őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Több ezer, az iraki háború ellen tiltakozó tüntető várta George Bush amerikai elnököt Londonban, európai búcsúkörútjának utolsó állomását. Az elnököt először II. Erzsébet angol királynő fogadta a windsori kastélyban vasárnap délután. Este Bush a Downing Streeten vacsorázott Gordon Brown brit kormányfővel és feleségével, Sarah-val.

A Whitehallt, ahol több minisztérium és a kormányfő hivatalos rezidenciája található, a rendőrség körülzárta, míg az elnöki házaspárról a vacsora előtt fényképeket készítettek. Néhány száz méterrel távolabb, a Big Ben és a parlament előtt 2000-2500-en tiltakoztak Bush elnök látogatása ellen. Az Állítsátok meg a Háborút nevű szervezet tagjai, atomfegyver-ellenes aktivisták és a Brit Muzulmán Kezdeményezés nevű muszlim szervezet képviselői "George Bush terrorista" és hasonló jelszavakat skandáltak, vérfoltokat, illetve bilincset ábrázoló táblákat emeltek a magasba. A rendőrök többször is összecsaptak a kordonon áthatolni próbáló tüntetőkkel. Huszonöt embert őrizetbe vettek.

Az amerikai elnök hétfőn is találkozik Brownnal, és a tervek szerint együtt elutaznak Észak-Írországba, ahol találkoznak Peter Robinson miniszterelnökkel. Bush előzőleg Szlovéniában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban járt búcsúkörútján.