Karzai haderő küldésével fenyegette meg Pakisztánt

Vágólapra másolva!
Afganisztán haderőt vezényel Pakisztánba - ezzel fenyegetett Hamid Karzai afgán elnök vasárnap. Az államfő azt mondta: országának joga van az önvédelemre, a pakisztáni fegyveresek pedig afgán állampolgárokat ölnek.
Vágólapra másolva!

Hamid Karzai afgán elnök vasárnap arra figyelmeztette a Pakisztánban tevékenykedő tálib milicistákat: csapatokat küld Pakisztánba, hogy felvegyék a harcot a felkelőkkel.

Az államfő erélyes hangvételű üzenetében leszögezte: országának joga van az önvédelemre, és ha Pakisztánból fegyveresek szivárognak át Afganisztánba, s afgán állampolgárokat ölnek meg, ez feljogosítja az ország erőit, hogy ugyanezt tegyék.

Sajtóértekezletén figyelmeztette Baitullah Mehszúdot, a Pakisztáni Tálibok Mozgalmának (TTP) vezetőjét, hogy "az afgán katonák a nyomába erednek és a házában fogják el." Karzai ugyanilyen figyelmeztetésben részesítette Omár mollát, az afganisztáni tálibok vezetőjét is.

Az afgán államfő már többször kérte a Pakisztánt és a nemzetközi katonai erőket: vegyék fel a harcot a pakisztáni milicistákkal, de eddig még sohasem helyezte kilátásba, hogy haderőt vezényel a szomszédos országba.

Karzai nyilatkozatára válaszul a pakisztáni kormányfő még aznap kijelentette: nem engednek meg semmiféle beavatkozást a belügyeikbe. "Soha sem avatkozunk bele más országok belügyeibe, és nem hagyjuk senkinek sem, hogy beleavatkozzon a mieinkbe" - nyilatkozta Juszuf Raza Gilani miniszterelnök a televízióban.