Ír katonákra lőttek csádi lázadók

2008.06.15. 8:23

Ír békefenntartókat vettek tűz alá csádi lázadók szombaton Góz-Beidában. Mióta februárban Csádba érkeztek, ez volt az első alkalom, hogy az EUFOR katonáira lőttek.

Csádi lázadók az ország keleti részén szombaton megtámadtak egy várost, ahol az Európai Unió katonái védik a civil menekülteket. A harcok során ír katonákra lőttek - közölte egy ír katonatiszt és egy segélymunkás.

A nyugat-szudáni Dárfúr tartománytól 70 kilométerre fekvő Góz-Beidában szolgálatot teljesítő ír katonák páncélozott járműveikről leadott figyelmeztető lövésekkel védekeztek, miközben a csádi hadsereg összecsapott a városra támadó lázadókkal.
   
"Nem tudjuk, ki lőtt a katonáinkra. ... Az írek közül senki sem sérült meg, és valamennyi járművünk működőképes" - közölte Gavin Young parancsnok közleményében. Az ír katonák az Európai Unió védelmi erejének (EUFOR) tagjaként állomásoznak Csád keleti részén.
   
Egészségügyi dolgozók szerint a Góz-Beida elleni a támadásban legkevesebb huszonnégyen megsebesültek. Februári csádi felvonultatásuk óta az EUFOR katonáit most először vették tűz alá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK