Ezren keresik a japán földrengés eltűntjeit

Vágólapra másolva!
A szombati földrengés után vasárnap reggelig több mint 240 utórengést észleltek Japánban. Az éjszakát sokan óvóhelyen töltötték, két prefektúra területén 340 háztartásban nem volt áram és 2500 lakásban nem volt víz. A földcsuszamlás során tizenketten tűntek el.
Vágólapra másolva!

Több mint ezer mentő kutatott vasárnap reggel a Japán északi részét megrázó földrengés során eltűntek után. A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű szombati földrengés során tizenkét ember tűnt el, legalább hatan meghaltak és kétszázhuszonnégyen megsérültek.

A földrengés által megrongált egyik gátnál Mijagi prefektúrában, Kurihara város közelében szivárogni kezdett a víz - közölte vasárnap egy katonai illetékes. A mentők, akik egy földcsuszamlás alatt rekedt ember után kutattak, kénytelen voltak felfüggeszteni a munkát. A gát közelében mintegy harminc ház van veszélyben.

Vasárnap reggelig több mint 240 utórezgést észleltek Mijagi és Ivate prefektúra területén. Az éjszakát háromszázan óvóhelyen töltötték. Mintegy 340 háztartásban nem volt villany szombat este, 2500 lakásban nem volt víz a két prefektúrában.

A mentők épségben akadtak rá három külföldire, akiknek a földrengés után nyoma veszett. A külföldiek, akiknek az állampolgárságát nem közölték, angoltanárként dolgoznak a szigetországban. Japán társukkal kempingezni indultak egy termálfürdőközponthoz, ahol száz ember rekedt egy földcsuszamlás alatt. A helyi hatóságok kiderítették, hogy végül megváltoztatták az útitervüket. Morioka városban találtak rájuk, ahol a földrengés csak kisebb károkat okozott.

A földcsuszamlás következtében az említett fürdőközpontban összedőlt egy vendéglő, a kétszintes épület hét embert temetett maga alá. A helyi hatóságok szerint eddig három tetemet találtak meg a romok alatt.

Szakértők szerint a rengés kisebb erősségű volt, mint az egy hónappal korábbi kínai, az epicentruma gyéren lakott területen volt, és a szigorúbb japán építési előírásoknak köszönhetően is kisebbek voltak a károk.