Elveszítheti vagyonát Zentai Károly

Vágólapra másolva!
Fizetnie kell a kiadatási eljárás ügyvédi költségét az Ausztráliában élő Zentai Károlynak, akit náci háborús bűnök miatt akarnak bíróság elé állítani Magyarországon. A 86 éves férfi kiadásáról augusztusban lesz a tárgyalás. Zentai tagadja a vádat, miszerint 1944-ben megkínzott és megölt volna egy zsidó fiatalembert Budapesten.
Vágólapra másolva!

A háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt, 86 éves Zentai Károlynak fizetnie kell a kiadatási eljárás során felmerülő ügyvédi költségeket, és a férfi emiatt elveszítheti otthonát - írta a hétvégén internetes kiadásában a The Australian című napilap.

Az újság szerint Zentai ügyvédjeit pénteken értesítették arról, hogy a vádlottnak kell állnia a perthi bíróságon augusztus második felében esedékes meghallgatás ügyvédi költségeit. A lap szerint Zentai csak egy szerényebb ingatlant birtokol, miközben a legfelsőbb bíróság már 200 ezer dollár kifizetésére kötelezte egy áprilisi fellebbezési eljárás után. A férfi nem tudja fedezni a költségeket - írja a lap, amely szerint Zentainak kevesebb mint 40 ezer dollár megtakarított pénze maradt, miután eddig több mint százezer dollárt fizetett ki az ügyvédeknek.

Az augusztusi perthi meghallgatáson az ausztrál ügyészek - Budapest álláspontját képviselve - azzal fognak érvelni, hogy Zentait ki kell adni a magyar hatóságoknak, hogy katonai bíróság elé állhasson. A vád ellene az, hogy 1944. november 8-án Budapesten harmadmagával megkínozta, megölte és a Dunába dobta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot és hamis okmányokkal élt a fővárosban. Zentai tagadja a vádakat.

Amennyiben Zentait kiadnák, ő lenne az első ausztrál állampolgár, akit náci háborús bűnök miatt bíróság elé állítanak. 2001-ben már elkezdődött Konrad Kalejs lettországi náci kollaboráns kiadatási eljárása, de Kalejs meghalt, mielőtt az ausztrál hatóságok kiadták volna Rigának.