Bush bin Laden skalpjával távozna

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök egy utolsó kísérletet tesz, hogy még elnöksége alatt fogja el Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezérét, aki feltehetően Pakisztán hegyvidéki körzetében rejtőzik - vált ismertté vasárnap Pentagon-forrásokból.
Vágólapra másolva!

Újabb titkos hajtóvadászatot indított a hivatalából 2009 januárjában távozó Bush elnök Oszama bin Laden kézre kerítésére - hozták nyilvánosságra az amerikai katonai felderítés névtelenséget kérő tisztviselői.

Bush azzal az örökséggel akarja elhagyni a Fehér Házat, hogy megdöntötte Szaddám Huszein volt iraki diktátor hatalmát és elfogta a 2001. szeptember 11-i merényletek kiötlőjét, így biztonságosabbá tette a világot.

Közben az amerikai elnök európai búcsúkörútjának utolsó állomására, Nagy-Britanniába érkezett, ahol először II. Erzsébet angol királynő fogadta a windsori kastélyban. Bush legutóbb 2003-ban járt az angol királynőnél hivatalos állami látogatáson, II. Erzsébet pedig tavaly utazott az Egyesült Államokba.

George Bush este a Downing Streeten vacsorázottk Gordon Brown brit kormányfővel és feleségével. A Whitehallt, ahol több minisztérium és a kormányfő hivatalos rezidenciája található, a rendőrség körülzárta, míg az elnöki házaspárról a vacsora előtt fényképeket készítettek. Néhány száz méterrel távolabb, a Big Ben és a parlament előtt 2000-2500-en tiltakoztak Bush elnök látogatása ellen.

Az Állítsátok meg a Háborút nevű szervezet tagjai, atomfegyver-ellenes aktivisták és a Brit Muzulmán Kezdeményezés nevű muszlim szervezet képviselői "George Bush terrorista" és hasonló jelszavakat skandáltak, vérfoltokat, illetve bilincset ábrázoló táblákat emeltek a magasba. A rendőrök többször is összecsaptak a kordonon áthatolni próbáló tüntetőkkel. Tizenhárom embert őrizetbe vettek,

Az amerikai elnök hétfőn is találkozik Brownnal, és a tervek szerint együtt elutaznak Észak-Írországba, ahol találkoznak Peter Robinson miniszterelnökkel.

Bush előzőleg Szlovéniában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban járt búcsúkörútján.