Születésnapján köszöntötték II. Erzsébetet

Vágólapra másolva!
A hagyományos katonai parádéval, teljes pompával ünnepelték II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapját szombaton Londonban. A 82 éves uralkodót ezrek éljenezték.
Vágólapra másolva!

II. Erzsébet valójában április 21-én betöltötte a 82. életévét, de az általában kellemesebb időjárás miatt a hivatalos születésnapi ünnepséget mindig júniusban tartják. A királynő és férje, a 87 éves Fülöp edinburgh-i herceg nyitott hintón hajtatott a Királyi Lovas Testőrség laktanyájához és vonult el a felsorakozott csapatok előtt.

A királyi házaspárt lóháton követte két legidősebb gyermekük, Károly trónörökös és Anna hercegnő. Hintóban haladt a nyomukban Károly hitvese, Kamilla a királynő unokáival, Vilmossal és Harryvel. Később a légierő 55 gépe különböző alakzatokat formálva repült el a Buckhingam-palota felett. A parádén részt vett Gordon Brown miniszterelnök és felesége, Sarah, valamint a legidősebb európai férfi, a 112 éves Henry Allingham is.

A nyári hivatalos királyi születésnapot még a XIX. század első évtizedében honosították meg, mivel az akkori uralkodó, VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, és ekkor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény tartására. A ceremónia csak ritkán maradt el: a II. világháború éveiben és 1955-ben a vasutassztrájk miatt.