Atomerőmű sérült a japán földrengésben

Vágólapra másolva!
Radioaktív víz folyt ki egy atomlétesítményből, a Japán északi részét megrázó földrengés következtében, de a lakosságot állítólag nem veszélyezteti. A földmozgás hat halálos áldozatot követelt, és több mint száznegyvenen sérültek meg.
Vágólapra másolva!

Erős, a Richter-skála szerint 7-es fokozatú földrengés rázta meg Japán északi részét helyi idő szerint szombat reggel - közölte az NHK japán közszolgálati televízió. A rengés nem okozott szökőárat, de hivatalos források szerint hat halálos, nyolc eltűnt és legkevesebb 144 sérült áldozata van a rengésnek. Az áldozatok közül többen földcsuszamlásokban lelték halálukat, mások leestek magaslatokról, vagy agyoncsapta őket valamilyen lezuhanó tárgy.

A rengés következtében kis mennyiségű, mintegy 20 liter radioaktív víz folyt ki Fukusima város atomerőművének kiégett fűtőanyagot tároló két medencéjéből, de nem került az özemen kívülre és a lakosságot nem veszélyezteti - közölte az létesítményt üzemeltető cég.

A rengés számos helyen földcsuszamlást idézett elő, megállt a vonatközlekedés, több utat le kellett zárni, összeomlott egy híd. Többen földcsuszamlás áldozatai lettek, mások leestek magaslatokról, vagy valamilyen leeső tárgy esett rájuk. Akiket eltűntként tartanak nyilván, általában összeomló épület romjai alá szorult emberek. A katasztrófavédelmi szolgálat jelentette, hogy száz ember egy termálfürdő területén rekedt földcsuszamlás miatt.

A földmozgás epicentruma Ivate prefektúra területén, Tokiótól megközelítőleg 280 kilométerre északra, tíz kilométer mélyen a földfelszín alatt volt. Sok ház ablaka kitört, többen megsérültek a szilánkoktól. Az autópályákon és a nagysebességű vasúthálózaton leállt a forgalom. Egy híd összedőlt, és mintegy kétezer-ötszáz háztartásban megszakadt az áramellátás. Az első rengést egy 5,6-es erejű utórengés kísérte.