A koszovóiak csak dúdolhatják a himnuszt

Vágólapra másolva!
Európa legfiatalabb állama szöveg nélküli himnuszt választott magának, hogy a nyelvi ellentétek ne fokozzák a súlyos etnikai feszültségeket. A koszovói zeneszerző, Mehdi Mendiqui megoldása ritka, de nem példátlan Európában.
Vágólapra másolva!

Szöveg nélküli himnusza lesz Koszovónak. Az 58 másodperces, Európa című kompozíciót három döntős közül választotta ki a koszovói parlament az utolsó pillanatban - az alkotmány ünnepélyes, vasárnapi kihirdetésére ugyanis mindenképpen szükség van hivatalos nemzeti himnuszra. "A szöveg mellőzése a legkevésbé ellentmondásos megoldás, ráadásul egyszerűbb is, mint például a Dél-Afrikában alkalmazott kétnyelvű himnusz" - mondta a Financial Timesnak Muhamet Hamiti kormánypárti politikus.

A Szerbiától négy hónappal ezelőtt önkényesen elszakadt Koszovó nyugati támogatásának egyik feltétele volt, hogy az albán többség semmilyen módon nem fejezheti ki etnikai felsöbbrendűségét a szerb kisebbséggel szemben. Az albán szó használatát igyekeznek elkerülni a törvényekben és egyéb hivatalos szövegekben is. Az európai orientációra pedig, a himnusz címén kívül a zászlóval is utalnak - az albán nemzeti színek (piros-fekete) helyett a kék és a sárga dominál, az uniós lobogó mintájára.

A mintegy kétmilliós lakosság több mint kilencven százaléka albán és nagyjából öt százaléka szerb, utóbbiak fele pedig az északi, Szerbiához közel álló területeken él, a központi koszovói irányítástól szinte teljesen függetlenül. Az alkotmány rögzíti a kisebbségek autonómiáját, az emberi jogi helyzet ellenőrzésének jogát pedig az EU-ra ruházza át.

Az európai himnuszok közül nincs hivatalos szövege a bosnyáknak, a spanyolnak és a San Marino-inak, igaz, utóbbi kettő dallamára születtek különböző szövegváltozatok.